Kuřim nechce mít obchvat na severu, ale na jihu

Kuřim – Radnice jihomoravské Kuřimi chce, aby plánovaný obchvat vedl kolem města na jihu. Postavila se tak proti Ředitelství silnic a dálnic, které naopak plánuje, že auta jedoucí dnes městem k silnici I/43 objedou Kuřim severně. Podle starosty Oldřicha Štarhy je ovšem jižní varianta kratší, levnější a nemá takový vliv na životní prostředí. ŘSD naopak tvrdí, že bude obchvat dražší, objede-li Kuřim z jihu, protože bude nutné vybudovat více křižovatek a tunel. Rozhodující slovo ovšem bude mít Jihomoravský kraj, který připravovaný obchvat musí zanést do územního plánu.

Podle studie, kterou si město Kuřim nechalo vypracovat, má jižní varianta obchvatu stát kolem 4,2 miliardy korun a severní trasa asi 4,4 miliardy korun. Hlavním problémem jižního obchvatu je kilometrový tunel, jehož údržba se prodraží. „Jižní varianta odlehčí až 48 procent tranzitní dopravy, která nyní jezdí ve směru Tišnov – Kuřim. U severní varianty bude intenzita dopravy na dnešní úrovni,“ doplnil další možný přínos dopravní expert Václav Starý z projekční firmy DHV.

Ředitelství silnic a dálnic přišlo s docela jinými čísly. Kvůli větší technické náročnosti stavby a mimoúrovňových křižovatek se podle státního úřadu jižní varianta prodraží na 6,6 miliardy korun.

Zatím ani není zřejmé, kdo obchvat zaplatí. Město Kuřim počítá s tím, že jižní varianta bude čtyřpruhová a bude splňovat všechny parametry pro rychlostní komunikace a silnice I. třídy. V tom případě by její stavbu platil stát. Pokud bude silnice nakonec navržena jako silnice II. třídy, zaplatí ji kraj.