Preventivní vlak přijíždí na jih Moravy

Jihlava – Svoje týdenní turné po třech jihomoravských regionech zahajuje dnes v Jihlavě tzv. Preventivní vlak. Cesta soupravy starých osobních a služebních vozů, v nichž se železničáři snaží prostřednictvím filmů a diskusí varovat mladé lidi před riskováním na železnici, bude pokračovat přes Znojmo, Břeclav a Uherské Hradiště do Zlína. Skupiny studentů i další návštěvníci se mohou přijít podívat do Preventivního vlaku vždy od 7:45 do 16 hodin.

Preventivní vlak, v němž se návštěvníci dozvědí, co se stane, když se přiblíží ke troleji, kde je 25 tisíc voltů, nebo do nich ve stokilometrové rychlosti narazí lokomotiva, vyrazí na své šesté turné. Oproti předchozím letům se výrazněji zaměří také na střety vlaků s auty na přejezdech, kterých letos v zimě prudce přibylo. „Chceme mladým lidem vysvětlit, jak se mají po zbytek života, kdy budou řídit automobil, na přejezdech chovat,“ uvedl Jan Kučera z Drážní inspekce.

Souprava Preventivního vlaku obvykle vyjíždí dvakrát za rok, poprvé ho mohli lidé navštívit v roce 2007. „Pokud se nám díky Preventivnímu vlaku povede varovat mladé lidi před zbytečným hazardem a zachráníme tak třeba jen jeden lidský život, má tato akce smysl. To, že se nic nestalo, se sice nikdy nedovím, ale pevně v to věřím,“ řekl Robert Drozda z ČD Cargo, který v Preventivním vlaku přednáší od jeho vzniku.

Na Preventivním vlaku se podílejí dva největší železniční dopravci České dráhy a ČD Cargo společně s Drážní inspekcí, BESIPem, policií a ministerstvem dopravy.