Recept na nápravu zlobivých žáků našli v Rýmařově

Rýmařov – Pozoruhodný způsob, jak usměrnit zlobivé žáky při vyučování a zároveň nenarušit práci s ostatními, nyní zkoušejí v rýmařovské základní škole. Recept na neposedné a nesoustředěné děti je podle slov tamních učitelů prostý i maximálně účinný – záchytná třída, kam učitel dítě vykáže. Vyloučený školák v „záchytce“ pracuje na stejných úkolech, které by plnil ve své třídě, avšak sám a pod dozorem. Soustředí se tak na práci a třídní učitel se může plně věnovat kolektivu. Podle tamních učitelů, kteří už poznatky předávají dalším pedagogům, se kázeň v hodinách výrazně zlepšila.

Podle rýmařovských učitelů se nejedná systém, kterého by chtěli kvůli svému pohodlí zneužívat. Kantoři se k novému trestu uchylují v případě, kdy již dítě v hodině neúnosně zlobí a brání v učení ostatním. „Když je vyloučíte, tak ztrácí možnost tu třídu ovlivňovat a oni se pak začnou chovat úplně jinak,“ říká místní výchovná poradkyně Dagmar Kalandrová.

Vyloučení ze třídy s sebou nese také kázeňské postihy. Za jednu návštěvu záchytné třídy je žák potrestán napomenutím učitele, podruhé již následuje třídní důtka. Nový kázeňský systém v rýmařovské základní škole funguje od loňského října, za tu dobu navštívilo třídu pro zlobivé děti již 61 žáků. „Mnohdy to působí tak, že si to rozmyslí a respektují pravidla a chovají se normálně, slušně,“ dodává ředitel školy Miloslav Horký. Rýmařov však není prvním městem, v jehož škole se podobné praktiky osvědčily. Dlouhodobě dobré zkušenosti se záchytnou třídou mají také v Brně. Náhradní výuka pro zlobivce tu funguje už devět let.

S vykazovacími třídami souhlasili v obou školách téměř všichni rodiče i většina úřadů. Výhrady však má ministerstvo školství. „Zákon neumožňuje vykázat žáka z výuky. Je li zajištěná náhradní výuka, pak je třeba individuálně posuzovat, nakolik je v uvozovkách plnohodnotná s tou, která probíhá ve třídě paralelně,“ upozornil mluvčí ministerstva Tomáš Bouška. Podle učitelů dětem stačí většinou jedna návštěva v záchytné třídě, aby si příští zlobení včas rozmyslely. Naprosto spolehlivě prý v krajních případech funguje věta „ještě jednou a půjdeš“.