Senát: O kauze bytů OKD může rozhodnout jen soud

Praha - O tom, zda vlastník bytů OKD porušuje smlouvu, může podle Senátu rozhodnout jen soud. Horní komora se na tom dnes shodla po jednání o petici nájemníků bytů OKD. Na rozdíl od sněmovny se do usnesení nakonec nedostal požadavek, aby do kauzy vstoupila vláda. Na třináct tisíc signatářů třetí petice požaduje dodržení podmínek privatizace bytů. Připojili se tak k nájemníkům bytů bývalých služeb dolů na Kladensku, kteří řeší podobný spor. Pokud si totiž nájemníci nekoupí byty za tržní ceny, vlastník jim neprodlouží nájemní smlouvy. Senát se také postavil proti spalování nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Doporučil i změnu pravidel posuzování vlivů na životní prostředí.

Ke kauze OKD chtěl v Senátu promluvit i místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Popudil ho projev amerického právníka firmy RPG Roberta Amsterdama, který obvinil ČSSD, že zosnovala pomlouvačnou kampaň proti jeho klientovi RPG Industries. Zaorálek se proto domáhal vystoupení u předsedajícího schůze. Jeho stranický kolega Milan Štěch ho ale upozornil, že nemůže mluvit, protože není mezi řečníky. O jeho zapojení do debaty proto požádala místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková. S vystoupením Zaorálka ale souhlasilo pouze 25 z 52 přítomných senátorů.

Mluvčí realitní skupiny RPG Real Estate Petr Handl dnes zároveň označil úvahy o možném spekulativním prodeji bytů za liché dezinformace. Amsterdam prohlásil, že RPG předkupní právo nájemníků na byty uznává .

Roman Macháček, sdružení nájemníků BytyOKD.cz

„Rozhodnutí Senátu pro nás nic neřeší. Potřebujeme, aby se do toho politici aktivně vložili a trvali na prošetření naší stížnosti u Evropské komise. Ministerstvo financí a stát by měly také řádně kontrolovat a vymáhat plnění závazků.“  

Kvůli petici proti nízkým výkupním cenám mléka doporučil Senát ministerstvu financí a antimonopolnímu úřadu systematické kontroly v potravinářství. Ministerstvo by mělo vždy vyvodit nápravná opatření, pokud zjistí nedodržování platných zákonů. Petici loni sepsali zemědělci, kteří požadují rovné dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Podle výsledků finanční kontroly ale obchodní řetězce od ledna 2007 do května 2009 neporušovaly zákon o cenách prodejem mléčných výrobků za podnákladové ceny.

Jiří Čenský, technický ředitel AVE CZ:

„Já si myslím, že v mnohém není úplně ten projekt pochopen po technické stránce.“

Senátoři se postavili proti spalování nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Současně proto doporučili i změnu pravidel posuzování vlivů na životní prostředí. Zastupitelstvo Pardubického kraje by mělo podle senátorů zásadně přehodnotit proces nakládání s odpady v regionu kvůli posílení ochrany zdraví obyvatel i životního prostředí.

Pod petici, kterou projednávali, se podepsalo padesát tisíc signatářů. Proti výstavbě kontroverzní spalovny průmyslových odpadů se v minulosti postavilo i ministerstvo životního prostředí. Lidem mimo jiné vadí, že spalovna by měla nebezpečné odpady likvidovat v blízkosti bytové zástavby. Investor - rakouská společnost AVE CZ tvrdí, že spalovna bude bezpečná.

Roman Macháček
Zdroj: ČT24