Paroubkova vize - převést do sportu 1,5 miliardy z loterií

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek po dnešním jednání se zástupci šesti největších sportovních svazů slíbil, že pokud jeho strana vyhraje květnové parlamentní volby, zasadí se o systémové změny, které do českého sportu podle něj přivedou víc peněz než v současnosti. Zopakoval také úmysl převést správu sportu z ministerstva školství na Úřad vlády. Pro Paroubka ale platí za hlavní vizi rozpustit ve sportu až 1,5 miliardy korun z výnosů z loterijních her. Šéf Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Ivan Hašek si postěžoval, že současná situace ve sportu je kritická a po finanční stránce nejhorší v historii České republiky.

„To je naše základní představa,“ řekl Paroubek na tiskové konferenci. Šéf sociálních demokratů se v Lidovém domě setkal s představiteli šesti nejvýznamnějších tuzemských svazů, společně pak představili Memorandum ČSSD a sportovních svazů. V něm se shodují především na tom, že podpora sportu je v současnosti výrazně podhodnocená.

Zdeněk Zajíček (ODS):

„Sdružovat finanční prostředky v podobě státního fondu pro rozvoj sportu považujeme za přijatelnou variantu, ve vrcholném představenstvu by ale měli zasedat odpovědní zástupci sportovních svazů, olympijského výboru nebo dalších organizací. Měla by existovat dlouhodobá strategie sjednocení dnes roztříštěných finančních zdrojů. V každém případě zřizovat nový úřad je v tuto chvíli zbytečné.“

Fotbal zastupoval Ivan Hašek, který se jako šéf největší sportovní organizace stal neoficiálním mluvčím a lídrem všech svazů. Hašek po dnešní schůzce jako už několikrát zopakoval, že český sport se bez výrazné injekce ze státního rozpočtu neobejde. „Podpora je nejmenší za posledních dvacet let,“ prohlásil Hašek. K tomu doložil i statistiky: zatímco v roce 1989 putovalo ze státního rozpočtu do sportu podle Haška 0,65 procenta, nyní je to prý pouze 0,24 procenta.

Zdeněk Zajíček
Zdroj: ČT24