Za týrání syna vroucí vodou dostala matka 32 měsíců

Brno - Městský soud v Brně dnes poslal ženu z Brna na 32 měsíců do vězení za týrání a popálení jejího nyní čtyřletého syna. Od narození jej podle soudu bila a často vulgárně urážela. Předloni na podzim jej pak postavila do vany s vařící vodou a způsobila mu těžké popáleniny s celoživotními následky. Zdravotní pojišťovně musí také za léčbu syna zaplatit náhradu přes 600 tisíc korun. Zda se žena proti trestu odvolá, se zatím podle jejího obhájce Milana Kružíka nedá říct, musí se s ženou poradit. S argumentací soudu ale nesouhlasí.

Před soudem vypovídala také zdravotní sestra z popáleninového centra, kde se chlapec léčil. Právě jí se svěřoval, jak ho matka trestala za zlobení. Hoch má za sebou kvůli vážným popáleninám několik operací, lékaři dokonce počítali s možností, že již nebude vůbec chodit. I přes tíživé následky však dnes chlapec chodit může, v současnosti je v péči své babičky. Právě ona již dříve příslušné úřady upozornila na špatné zacházení s vnukem, nikdo však jejím stížnostem nepřikládal váhu.

Podle předsedy senátu Petra Schlagmanna soud přihlédl zejména k výpovědi babičky chlapce, ale i dalších, mimo jiné i sestry obžalované. Podle dřívějších vyjádření babičky dítěte si obžalovaná k dítěti nevytvořila mateřský vztah. Její výpověď nezpochybnilo ani to, že babička a matka dítěte spolu příliš nevycházely.