Nejlevnější auto světa slaví první narozeniny

Bombaj - Nejlevnější auto světa indické Tata Nano slaví první narozeniny. Nano je čtyřdveřový a čtyřsedadlový hatchback, jehož základní verze má motor o obsahu 624 kubických centimetrů. Pohání ho dvouválcový motor o výkonu 33 koní. Dosáhne maximální rychlosti 105 kilometrů v hodině a pořizovací cena nepřesahuje neuvěřitelných 44 a půl tisíce korun. Firmě na začátku věřil jen málokdo, ale zájem o nejlevnější auto předčil očekávání.

Je maličké, jednoduché, nejlevnější a to jak na pořizovací cenu, tak na spotřebu. Jeden litr vystačí na 28 kilometrů. Jen výkon (33 koní) Nana výrazně pokulhává za ostatními běžnými automobily.

Hlavními kupci tohoto auta jsou zejména chudí Indové. Zhruba 9 aut tam připadá na tisíc obyvatel. Automobilka tak chtěla miliony Indů přimět k přechodu od motorek k autům a zatím se ji záměr daří.

Nano slaví první narozeniny (zdroj: ČT24)

Ratan Tata, majitel Tata Motors:

„Nikdy jsme Nano nevymýšleli jen proto, abychom vyráběli nejlevnější auto. Vymýšleli jsme ho jako vůz, který si budou moci dovolit i lidé, kteří by na auto jinak nikdy neměli peníze.“

Nano nabízí zákazníkům pouze základní výbavu, tedy žádné posilovače brzd ani řízení, žádné airbagy, rádio nebo klimatizaci. Kvůli malému rádiusu otáčení se dobře řídí.

Automobilka nechce zůstat jen v Indii. Společnost Tata Motors je původně producentem nákladních vozů. Do 3 let se bude Nano prodávat i ve Spojených státech nebo Evropě. Oproti indické verzi bude Nano pro evropský trh o dvacet centimetrů delší navíc se vybaví i nezbytnými bezpečnostními prvky, jako je například ABS. V Evropě se bude inovovaná verze automobilu Nano prodávat pod označením Europa. Vůz by měl plnit i evropské emisní standardy. Tata je třetím největším výrobcem automobilů v Indii.

Ratan Tata
Zdroj: ČT24