Rekonstrukce hangáru v Praze-Kbelích stála více, než měla

Praha - Půldruhého roku stará rekonstrukce hangáru na letišti v Praze-Kbelích teď zaměstnává policisty. Mají podezření, že opravy části tamního vojenského muzea stály podstatně více, než bylo nutné. Potíže se stavebními zakázkami mělo ministerstvo obrany už v březnu 2007. Slíbilo tehdy, že jejich rozdělování radikálně změní. Hangár číslo 87, kde má vojenské muzeum klenoty z druhé světové války, potřeboval před dvěma lety kompletní opravu. Hotová byla během tří měsíců, v prosinci 2008. Stavba ale přilákala pozornost kontrolorů ministerstva.

„Ministerstvo obrany získalo informaci o možných nesrovnalostech při této stavební zakázce, případ šetřila vojenská policie, která jej na konci ledna letošního roku předala Policii ČR,“ prohlásila mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová. Znalecký posudek totiž poukazuje na vady v konstrukci i na to, že stavba byla nadhodnocená. Policie teď prověřuje i to, že firma vyfakturovala více, než bylo původně dohodnuto. „Částka se navýšila ve finále o 100 procent,“ řekla Andrea Zoulová, mluvčí Policie ČR.

Žádné obvinění zatím nepadlo a jak dlouho se případ potáhne, policisté nevědí. Podle výkazů ministerstva obrany hangár za 15 milionů korun rekonstruovalo Pozemní stavitelství Zlín, vedení firmy se ale vyjádřit nechce. Opravu měla na starosti vojenská ubytovací a stavební správa. Samo letecké muzeum nemá proti tomu, jakým způsobem byla provedená, žádné výhrady.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Právě vojenské ubytovací a stavební správy zasáhl v březnu 2007 korupční skandál, policie obvinila přes 50 lidí a případ teď míří k soudu. Otazníky ale zůstávají. V resortu se mluví třeba o 18 tunách mědi odhadem za dva a půl milionu korun. Ta se měla ztratit ze střechy terminálu ve Staré Ruzyni. Oficiálně ale ministerstvo o tomto případu nic neví.