Cílem spojeneckých náletů se na konci války stala i jihočeská nádraží

Praha - Porážky německých vojsk na všech frontách a blížící se konec druhé světové války přinesl obyvatelům českých zemí nejen naději, ale i mnohá utrpení. Spojenci svoji stupňující se ofenzivu podporovali masivním bombardováním, které se nevyhnulo ani Česku. Jeden z nejtragičtějších náletů se odehrál 23. března 1945, při kterém především v jižních Čechách zahynuly stovky osob včetně civilistů. Na jihu Čech sice nebyly rafinerie a ani velké průmyslové podniky, zato zde byly významné železniční křižovatky. A dopravní tepny byly dalším, často náhradním cílem spojeneckých bombardérů. Nálety na ně totiž byly nejen přímo plánované, ale často sloužily i jako místo pro odhození bomb, které se nepodařilo shodit na původní cíl.

V malém pohraničním městě České Velenice na Třeboňsku bylo koncem války velmi živo. Jelikož se zde křižovaly významné železniční tratě do Vídně, Prahy, Plzně a Lince, bylo především zdejší nádraží stále plné vojáků, zajatců i uprchlíků. Navíc ve městě fungovaly velké železniční opravny, které zaměstnávaly stovky dělníků. První bombardéry se nad Velenicemi objevily 23. března krátce před polednem. Během necelých dvaceti minut celkem 138 letounů B-24 Liberator 55. bombardovací perutě amerického letectva z jihoitalské základny shodilo na město kolem 2600 pum různé hmotnosti od 50 do 500 kg. Následky byly tragické - zahynulo kolem 150 místních obyvatel a přes 1100 (podle některých zdrojů 1300) vojáků, zajatců, dělníků i uprchlíků v transportech. Byly zcela zničeny železniční dílny i vlastní seřazovací nádraží a zasaženo bylo i téměř 200 domů souměstí České Velenice - Gmünd.

Týž den se odehrál podobný obraz zkázy i v nedalekých Českých Budějovicích. Při návratu z náletu na cíle v okolí saských Drážďan zamířilo několik létajících pevností B-17 k náhradnímu cíli - českobudějovickému nádraží. Přímý zásah dostaly výtopny, skladiště, nákladní rampy a dva mosty. Zahynulo zhruba 50 osob, převážně železničářů. Jihočeská metropole si však ještě nemohla vydechnout, protože hlavní nálet se odehrál následující den. Devadesát amerických strojů B-24 shodilo na město více než 3000 pum, které zasáhly krom nádraží i obytné domy, zejména v Havlíčkově kolonii, Pětidomí a Suchém Vrbném. Zničena byla i úřadovna gestapa. Nálet si vyžádal více než 200 obětí a obrovské materiální škody. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Bomby padaly v březnu 1945 v Čechách velmi často

Například 22. března bylo při bombardování rafinérie zničeno město Kralupy nad Vltavou. V neděli 25. března zaútočilo na cíle v českých zemích více než 650 letounů. Bombardovány byly především části Prahy, ale třeba i západočeský Cheb. Při těchto náletech zahynuly stovky osob, většinou civilistů. Zničeny byly nejen průmyslové a dopravní objekty, ale i stovky obytných domů. Jenom v Chebu během náletu 25. března zemřelo asi 800 osob a zničeno bylo nádraží, pošta i mnohé ulice města.

  • V Českých Velenicích nalezli nevybuchlou pumu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1032/103172.jpg
  • Rozbombardovaný Gmünd autor: ČT24, zdroj: www.gmuend.at http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1519/151828.jpg