Bývalý policista Tichý konečně promluvil ke Krakatici, poslanců dorazila jen půlka

Praha - Sněmovní bezpečnostní výbor dnes konečně vyslechl expolicistu Karla Tichého k policejního spisu Krakatice o údajném prorůstání zločinu a politiky. Tichý vypovídal přes dvě hodiny, členové výboru následně přijali tři usnesení: v tom prvním konstatují, že informace od Karla Tichého jsou velmi závažné a ukazují na propojení organizovaného zločinu a veřejného života. Druhé usnesení vyzývá bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS), aby zvážil své postavení ve veřejném životě. Ve třetím usnesení se členové výboru obracejí na policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který byl jednání přítomen, aby při dalších podobných případech zamezil únikům informací z operativních policejních spisů.

Přijatá usnesení jsou ale ovlivněna tím, že se zasedání výboru zúčastnila jen asi polovina jeho členů, část výboru je totiž na pracovní cestě v Mali. Na jednání měla převahu  ČSSD, která také všechna usnesení navrhla. Poslanci z řad občanských demokratů, kteří se jednání zúčastnili, tvrdí, že informace Karla Tichého vůbec nejsou nové nebo skandální a dokonce už vyšly i knižně. Sociální demokraté zato informace z jednání označili za velmi závažné a šokující. Například Richard Dolejš (ČSSD) uvedl, že informace které dnes zazněly, byly takového rázu, že by měla začít konat policie, státní zastupitelství a soudy.

To ovšem zpochybnil policejní prezident Martinů, výslech Tichého prý k ničemu ze strany policie nepovode, protože na jednání nezaznělo nic nového, co už by nebylo v policejním spisu. Za důležité Martinů pokládá zabránit úniku informací. Operativní spisy podle něho obsahují i neověřené a nerelevantní údaje, proto musí zůstat v utajení.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Výslech Tichého poslanci opakovaně odkládali

Spis Krakatice mapuje aktivity zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, dříve označovaného za bosse podsvětí. Měl údajně úzké kontakty s některými politiky. Bezpečnostní výbor měl Karla Tichého vyslechnout už loni v březnu, jenže termín pak byl odložen kvůli blížícím se volbám do Evropského parlamentu. Nedošlo ani na zářijový termín, protože se zase blížily později zrušené volby do sněmovny. O odklad se snažila hlavně ODS, která se obávala zneužití informací v předvolebním boji.

Ve spisu Krakatice figuruje jméno místopředsedy ODS Ivana Langera pod přezdívkou Íčko, jako Téčko je zde uveden bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Na dnešním jednání prý zaznělo i jméno lobbisty Miroslava Šloufa, který byl poradcem tehdejšího premiéra Miloše Zemana. Detektivové v letech 1999 až 2002 prověřovali údajné prorůstání zločinu a politiky. Spis je od roku 2002 v archivu a část z něj dokonce zkartována, i přesto z něj na veřejnost do dnešní doby unikají informace.

Detaily z dnešní schůzky zůstaly za zavřenými dveřmi, informace podléhají utajení a nemohou je tak prozradit ani poslanci.

Z protahování případu nebyl nadšený bývalý policista Karel Tichý, který se obával o vlastní bezpečnost. Nejprve žádal o zbavení mlčenlivosti ministra vnitra Ivana Langera, který to nepovolil, protože mu to prý neumožňuje zákon. Tichého nakonec zbavili mlčenlivosti až poslanci, a to právě pro jednání bezpečnostního výboru. „Nemá v úmyslu nikomu škodit, chce věci uvést na pravou míru tak, aby bylo jasno, co se s tím spisem dělalo a jakým způsobem to pokračovalo,“ vysvětloval už dříve Tichého advokát.