Princ Charles odcestoval, s nemocným Havlem se nesetkal

Praha - Britský korunní princ Charles a jeho choť Camilla, vévodkyně z Cornwallu, dnes zakončili svou čtyřdenní návštěvu Česka. Na úvod dne se měli setkat s exprezidentem Václavem Havlem a jeho manželkou Dagmar. Václava Havla však opanovala horečka a zimnice, a musel proto dnešní setkání zrušit. Princ Charles absolvoval zhruba dvouhodinové rozhovory se zástupci českých památkářů a návštěvu gymnázia The English College.

Při setkání s památkáři se princ zajímal o možnosti další spolupráce. „Diskutovali jsme o možném založení neziskové organizace v ČR, která by patřila do rodiny National Trans International, což je rodina neziskových organizací po celém světě, kterou vede National Trans ve Velké Británii,“ přiblížil pro ČT obsah rozhovoru tajemník Národního památkového ústavu Milan Svoboda. Charles už v minulosti přispěl na obnovu mimo jiné pražských hradních zahrad, přes jím založený Pražský památkový fond do Česka přiteklo na 20 milionů korun.

Podle Svobody také s korunním princem hovořili o jeho zkušenostech s oživením oblasti v okolí zámku ve Skotsku, který Charles koupil před několika lety a který je blízko uhelného dolu. Památkáři se chtěli o zkušenosti podělit kvůli okolí zámku Jezeří, který se nachází na severu Čech poblíž povrchového uhelného dolu.

Vstup Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Charles a Camilla, kteří byli v České republice od soboty, se po návštěvě gymnázia The English College odebrali na cestu zpět do Británie. Princ a bývalý prezident Havel jsou patrony školy a navštívit ji měli dnes společně poprvé od jejího založení v roce 1994.