Povodňové stupně platí na 29 místech, většina řek klesá

Praha - Na 29 místech hlavně Vysočiny, jižních Čech a jižní Moravy platí kvůli tajícímu sněhu a srážkám stupně povodňové aktivity. Ještě ráno je meteorologové naměřili na 34 místech. Třetí stupeň povodňové aktivity platí pouze na Moravské Dyji v Janově, kde v 16:30 hladina dosahovala úrovně 225 centimetrů. Meteorologové očekávají, že hladina řeky bude dnes kolísat na úrovni třetího stupně nebo i klesne pod něj. Na dalších šesti úsecích naměřili odborníci druhý povodňový stupeň - pohotovost. Na zbývajících místech platí bdělost.

Vysoký stav Dyje trápil i obyvatele Dačic, v noci na dnešek zasedala třikrát povodňová komise a její členové pečlivě hlídají hladinu řeky i rybníků. Podle Jiřího Milera z dačického městského úřadu se naštěstí řeka rozlila hlavně do luk a polí a nenapáchala žádné větší škody.

Druhý stupeň platí na řece Sázavě u Zruče nad Sázavou a v Kácově, na Dyji v Podhradí, Ladné a u vodního díla Nové Mlýny. Pohotovost hlásí také řeka Jihlava v obci Bransouze. První stupeň platil v 16:30 například na Labi v Ústí nad Labem a v Děčíně, Lužnici v Bechyni a Klenovicích a na různých místech Svratky a Nežárky.   

Vodohospodáři se na tání připravili snížením hladin v přehradách. Podle ČHMÚ by situace na řekách měla být setrvalá, mírný vzestup hladin řek očekávají meteorologové ojediněle na dolních částech toků. Hladiny většiny toků podle nich v pondělí a v noci na dnešek mírně klesaly nebo byly setrvalé. Příčinou mírného vzestupu hladin na některých dolních úsecích toků byl přítok vody z výše položených míst a zvyšování odtoku z vodních děl.    

Za týden roztála polovina sněhu, což představuje asi miliardu metrů krychlových vody. Sníh už zbyl jen na horách, povodně způsobené táním proto podle ČHMÚ už nehrozí.

Povodňové stupně
Zdroj: ČT24