Lukrativní zakázka pro Johna: Čtyři miliony za dopravní kampaň

Praha – Šéf Věcí veřejných Radek John získal ještě jako předseda představenstva firmy Ora Print koncem srpna 2008 lukrativní státní zakázku. Za kampaň k bezpečnosti silničního provozu podle informací deníku Blesk dostal čtyři miliony korun. Suma zahrnovala dvacet besed pro mládež a dvanáctiminutový film Bezstarostná jízda o alkoholu za volantem. „Smlouva byla výsledkem veřejné zakázky, v níž byla vybrána firma Ora Print jako nejlepší z pěti firem,“ upozornil John. Nicméně dopravní odborník Stanislav Huml tvrdí, že čtyři milony se za 20 přednášek utratit nedá. Podle něj se cena mohla vyšplhat jen díky hranému filmu.

„Myslím si, že za 20 přednášek se částka čtyři miliony utratit nedá,“ tvrdí dopravní odborník Stanislav Huml. Zároveň však upozorňuje, že cena se mohla vyšplhat právě díky dvanáctiminutovému snímku. „Cena za režijně zpracovaný a hraný film posouvá celou zakázku do jiné roviny,“ tvrdí Huml.

Za ministerstvo dopravy podepisoval zakázku Jiří Suttner, bývalý mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny, pro kterou firma Ora Print vyráběla od roku 2002 do roku 2009 časopis Pohoda pojištěnce.

Vedle Johna, šéfa pražské záchranky Zdeňka Schwarze nebo emeritního policejního rady Miloslava Dočekala se devadesátiminutových besed zúčastnily i některé celebrity. Na akci podle Listů hlavního města Prahy vystoupil třeba moderátor Leoš Mareš nebo zpěvák Ondřej Ruml. „Na celebritách se všude ve světě staví všechny kampaně. Přilákají pozornost a zvyšují sledovanost,“ vysvětlil webu ČT24 dopravní odborník Stanislav Huml s tím, že k zobecnění a poučení populace se běžně využívají delikty celebrit.

Kromě besed byl v částce čtyři miliony korun zahrnutý i krátkometrážní film, jenž může ministerstvo dopravy podle Johna využívat v jiných kampaních. Ve snímku se vedle dvou mladých párů, které jezdí po návštěvách svých kamarádů – obětí dopravních nehod, objeví také sestřihy havárií a statistiky úmrtí.

John, někdejší dlouholetý šéf publicistického pořadu TV Nova Na vlastní oči, měl podle některých médií odejít z komerční televize právě na základě svého tehdejšího angažmá v Ora Printu. Společnost je mimo jiné spojována s netransparentní téměř čtyřmilionovou zakázkou na výrobu audiovizuální zvěřinové kuchařky pro státní podnik Lesy ČR.

předseda VV Radek John
Zdroj: ČT24