Všeobecná fakultní nemocnice se má modernizovat, stěhování prý nehrozí

Praha - Vláda projedná příští týden čtyřicetimilionovou investici do výstavby nové budovy v areálu Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Je v balíku strategických investic, v němž kabinet rozdělí na letošní rok 1,5 miliardy korun devíti nemocnicím na 11 investičních akcí. V souvislosti s tím se objevily spekulace o rozprodeji areálu na lukrativních pozemcích u Karlova náměstí a přesunu VFN mimo centrum. Ministerstvo zdravotnictví i nemocnice to dnes popřely.

„Jednání o investici 40 milionů korun na projekt a přípravné práce se týkají výstavby nové budovy v hlavním areálu VFN. Se stěhováním nebo jakýmkoli útlumem v hlavním areálu na Karlově náměstí a v areálech navazujících se nepočítá, a tudíž se v této oblasti nebudou uvolňovat ani žádné parcely,“ řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. „Pozemky v centru se nebudou prodávat. Požadavek na financování projektových prací nesměřuje k likvidaci VFN, ale k jejímu rozvoji. V žádném případě nesměřuje k vymístění z centrálního areálu, ale k nastavení optimálních návazností, dopravní obslužnosti a odpovídajícího prostředí pro pacienty,“ sdělilo vedení VFN.

Loni v květnu přijala vláda Jana Fischera usnesení o investicích do státních nemocnic, které se rovněž stalo zdrojem úvah o možném rušení VFN. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková na ně reagovala slibem, že požádá o změnu důvodové zprávy, v níž bylo uvedeno, že rekonstrukce areálu u Karlova náměstí není efektivní a výhodnější by bylo najít pro nemocnici novou lokalitu. Text o modernizaci prý omylem „vypadl“. Komise ze zástupců první lékařské fakulty, VFN a ministerstva pracuje už rok a zmapovala situaci, strukturu oborů a jejich ambice s ohledem na vývoj technologií a potřeb pacientů.

Server Aktuálně.cz dnes uvedl, že nejnovější návrh Juráskové nepočítá se stěhováním celého komplexu za Prahu, jak předpokládal plán předchůdkyně Daniely Filipiové. Hlavní areál VFN mezi ulicemi U nemocnice, Benátská a Vyšehradská má podle plánů Juráskové zůstat zachován pro zdravotnictví a má být modernizován. Přesunou se do něj oddělení z blízkého okolí. „Příprava výstavby nového objektu pro centrální příjem a navazující funkční oddělení vytvoří možnost rušení satelitů VFN a jejich přenesení do centrálního areálu,“ uvádí vládní dokument, z něhož server cituje. Změny se dotknou chirurgických a interních oborů. „Celý projekt je ve fázi příprav a ani satelity na ostatních územích Prahy, kterých by se to mělo týkat, tedy nikoli pracovišť na Karlově náměstí a v jeho okolí, nejsou v tuto chvíli určeny,“ řekl Sršeň. Konkrétní představa vyplyne z projektových přípravných prací. „Celková realizace pak záleží na množství finančních prostředků v následujících letech,“ dodal.

Hlavní areál tvoří pouze třetinu všech pozemků nemocnice, které leží v prostoru mezi Vyšehradskou, Ječnou, Sokolskou a Horskou ulicí na pražském Novém Městě. Přesunem jakýchkoli oddělení se podle serveru uvolní nejdražší parcely v Praze. Cenu 13,5 hektaru pozemků se pokusil odhadnout naposledy před 13 lety tehdejší ředitel nemocnice Martin Holcát a došel k deseti miliardám korun. Objevují se však i několikanásobně vyšší odhady.

Proti loňskému plánu na stěhování v éře Filipiové se postavila Karlova univerzita a její 1. lékařská fakulta. Dozvěděly se o stěhování po úniku informací z vlády. Dosáhly toho, že byl vládní verdikt o stěhování zrušen. Letos je podle serveru situace jiná. „Tentokrát to vidíme více optimisticky, protože ministerstvo s námi změny konzultuje,“ řekl děkan 1. lékařské fakulty profesor Tomáš Zima.