Předvolební OVM: ČSSD dominuje Plzeňsku, ODS ztrácí 6 %

Praha – Stejně jako v předchozích exkluzivních průzkumech agentur SC&C a STEM pro předvolební Otázky Václava Moravce dominují i v Plzeňském kraji voliči sociální demokracie. Za favorita nadcházejících parlamentních voleb se řadí s odstupem ODS, za ní rovněž s odstupem KSČM a TOP 09. Nad pětiprocentní hranicí se na západě Čech pohybují ještě Věci veřejné a Strana zelených. Středeční diskuse se tedy zúčastní šest zástupců zmíněných politických subjektů. Speciál Otázek Václava Moravce z Plzně mohou diváci sledovat ve středu 24. 3. od 21:00 na ČT1 a ČT24.

Své rozhodnutí pro ČSSD vyjádřilo v exkluzivním volebním modelu 28 procent respondentů. Jde tedy o lidi, kteří nevylučují svou účast v parlamentních volbách a zároveň jsou alespoň minimálně přesvědčeni o své volbě. ODS podpořilo o šest procent dotázaných méně. Obdobnou preferenční hladinu zaujímá KSČM s 12 procenty a TOP 09 s procenty 11. Pro Věci veřejné se vyslovilo 9 % dotázaných a Strana zelených nalezla v modelu 6 procent respondentů. Půl procenta pod pětiprocentní hranicí se pohybuje Strana práv občanů – Zemanovci.

Průzkum agentur pro předvolební Speciál Václava Moravce ukazuje, že v tuto chvíli je rozhodnuta zúčastnit se parlamentních voleb téměř polovina dotázaných. Rovná čtvrtina respondentů se ke své účasti při volbách přiklání, 17 procent z nich ale zvažuje, že své hlasy do urny nehodí. S návštěvou volebních místností určitě nepočítá 12 procent.

Otázky speciál z Plzně (zdroj: ČT24)

Podle výsledků průzkumu tedy mohou diváci očekávat ve středečním Speciálu OVM lídry kandidátních listin šesti stran. V debatě bude svou partaj reprezentovat za ČSSD Václav Votava, barvy ODS bude hájit Jiří Pospíšil. Za komunisty se představí Karel Šidlo, za TOP 09 promluví Jaroslav Lobkowicz. Do diskuse se zapojí také Jaroslav Škárka (VV) a Martin Marek (SZ).

Debatovat by účastníci měli mimo jiné o tématu vzdělání, a to nejen v souvislosti s aférou na právnické fakultě Západočeské univerzity, ale prodiskutují také otázku státních maturitních zkoušek nebo systém vzdělávání na českých školách.