Nemocnice v Krči má unikátní boxy proti nakažlivým chorobám

Praha - V pražské Thomayerově nemocnici ode dneška fungují dva unikátní izolační boxy pro děti, které bojují o život kvůli některé z vysoce nakažlivých nemocí. Nová izolační lůžka jsou jediná pro celou Českou republiku a umožňují malého pacienta oddělit od ostatních tak, aby se ostatní děti také nenakazily. Dětští pacienti se dosud s nebezpečnými nemocemi, které se přenášejí vzduchem nebo dotykem, léčili na standardních jednotkách intenzivní péče.

„Pokud je spolupacient vnímavý k nemoci, bylo nebezpečí, že by se na něj z původního nositele mohla přenést a způsobit komplikace,“ říká primář pediatrie Vítězslav Dedek. Nové dva izolační boxy jsou proto od ostatních dětí na JIP oddělené. Mají vlastní personál i vlastní oddělenou vzduchotechniku se speciálními filtry.

Podle přednostky pediatrické kliniky v Thomayerově nemocnici Hany Houšťkové je zařízení k dispozici celému Česku. „Kdo ho bude potřebovat, může se na nás obrátit, dokud budeme mít volné lůžko, dítě přijmeme a zajistíme léčebně i diagnosticky,“ řekla ČT Houšťková. Veškeré náklady na zařízení se pohybují kolem devatenácti a půl milionu korun. Drtivou většinu potřebné částky ale nemocnice získala z norských fondů.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)