Domov v Pyšelích by se měl opravit, v plánu jsou i nové domky

Praha - Část pyšelských dětí by měla bydlet v opravené budově a část v nově postavených domcích, řekl po dnešní debatě s odborníky středočeský radní pro školství Milan Němec (ČSSD). Toto řešení navrhne přibližně za měsíc krajské radě, až bude znát ekonomickou náročnost celého projektu. O tom, kam umístit chovance, dnes v budově krajského úřadu celé dopoledne diskutovaly dvě desítky odborníků.

Ředitelka pyšelského domova Hana Juřenová na úvod debaty představila čtyři možné varianty řešení - buď rekonstrukci stávající nevyhovující budovy, rekonstrukci obohacenou o novou výstavbu v areálu, výstavbu nového domova, nebo výstavbu několika menších domků. O těchto alternativách odborníci i další lidé obeznámení s problémem diskutovali.

Radní Němec se původně vyslovil pro výstavbu nových domků a současnou budovu chtěl přenechat jiné organizaci, například Svazu invalidů. Během debaty ale dospěl ke kompromisnímu řešení. „To znamená opravit původní budovu za smysluplně vydané peníze, aby tam děti zatím mohly být, a usilovat o to, aby v areálu nebo jeho blízkosti vyrostly byty nebo domy rodinného typu,“ nastínil.

Hejtmanství původně prosazovalo stěhování dětí z Pyšel do Chocerad. Proti záměru se zvedla vlna kritiky. Odpůrci namítali, že stěhování může pro chovance znamenat trauma. Vedení kraje nakonec rozhodlo, že nebude děti přemisťovat a bude hledat jiné řešení problému.

Současná budova by se ale podle Němce měla opravit bez finančně náročných vestaveb, jež byly původně plánovány. Mohly by v ní bydlet menší děti, v pokročilejším věku by se pak stěhovaly do nově postavených domků. Tři skupiny dětí by podle Němce mohly bydlet v budově a tři v domcích, případně by tento poměr mohl být dvě ku čtyřem. „Možná to ještě bude předmětem diskuse,“ dodal. Než návrh předloží krajské radě, chce ještě jednou zajet do Pyšel a navštívit i obdobně fungující zařízení v Dolních Počernicích. „Už musíme mít trochu jasno v pozemcích a musíme mít nějaké vyjádření od starosty,“ dodal.

Starosta Pyšel Stanislav Vosický při debatě upozornil na padesátimetrové ochranné pásmo bývalého zámeckého parku kvůli vzrostlým stromům. „Tam se nevejdete,“ poznamenal k možnosti stavět v bezprostřední blízkosti domova. Stavět by se ale podle něj dalo východně od budovy na pozemcích charitativní organizace, které by kraj mohl odkoupit.