Státní zástupce podal žalobu na autora studie o Romech

Písek – Písecký státní zástupce podal žalobu na Jiřího Gaudina, autora studie Konečné řešení otázky cikánské, která mimo jiné obsahuje myšlenku vystěhovat Romy do Indie. Podle znalců šíří publikace nenávist proti menšinám. Autorovi hrozí až tři roky vězení. Studie má přes 120 stran a podle autora jde o seriózní vědeckou práci. Práce, která názvem naráží na nacistický plán na vyvraždění evropských Židů, se navíc loni v dubnu stala oficiálním materiálem Národní strany.

„Není to žádná provokace. Je to práce, na které se podíleli i současně publikující akademici,“ obhajoval už před rokem svou práci Jiří Gaudin. Autor studie, kromě jiného, navrhuje vystěhování celého etnika.

Autor se měl dopustit trestného činu

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

„Podle mého názoru se autor jednoznačně dopustil trestného činu,“ zdůraznil právník František Valeš. Podobně zní i znalecké posudky. Nepomohla ani věta, podle které Jiří Gaudin nesouhlasí s přístupem k Romům ve středověku a za nacistické okupace. Ze zdánlivě vědecky pojaté práce je tak klíčový důkaz.

„Jihočeští policisté viní autora studie z podněcování nenávisti mezi obyvatelstvem,“ uvedl mluvčí jihočeské policejní správy Jiří Matzner. Písecký trestní soud by měl nařídit hlavní líčení ještě do letošního června.

Konečné řešení byl i název nevysílaných televizních a rozhlasových předvolebních spotů. Za ně už byl jeden z představitelů Národní strany odsouzen. Momentálně ale toto politické uskupení s úřady nekomunikuje, předsedkyně Petra Edelmannová podle písemného vyjádření na svou funkci rezignovala.

Křest studie Konečné řešení otázky cikánské
Zdroj: ČT24