ODS to ráda horké: Nebýt stanov, Topolánek končí

Praha – Šéf ODS Mirek Topolánek sice v úterý svou pozici na grémiu ustál, nicméně dnes odpoledne se k situaci ve straně vrací ještě výkonná rada ODS. Je ale nepravděpodobné, že by dnešní jednání mohlo otřást Topolánkovou pozicí. Ani širší vedení strany jej totiž nemůže přinutit k rezignaci poté, co se on sám rozhodl v čele strany setrvat. Rozhodnutí předsedy dále vést stranu do voleb však popudilo některé jeho kritiky, loajální kolegy i zástupce krajských organizací. Europoslanec Hynek Fajmon dnes pro ČT uvedl, že na výkonné radě navrhne ODS odchod do opozice a ukončení podpory Fischerovy vlády. Proti Topolánkovi ve vedení strany se již včera v Interview ČT24 postavil místopředseda strany Petr Nečas. Podle něj by konec Mirka Topolánka v čele strany zvýšil šance na volební vítězství.

Nečas také v Interview uvedl, že na jednání grémia strany se většina členů vyslovila pro konec Mirka Topolánka v čele ODS. Reagovali tak na předsedovy výroky pronesené při fotografování pro gay magazín LUI. Sám se proto také vyslovil pro jeho odstoupení. Podle stanov ODS však předsedu nemůže odvolat ani grémium ani výkonná rada, ale pouze kongres. Sám Topolánek se již včera rozhodl, že z pozice předsedy neodstoupí.

Nečas: Topolánkův odchod by ODS pomohl

„I pan předseda přiznal, že většinový názor grémia byl odlišný od jeho názoru,“ řekl Nečas o pondělní diskusi nad Topolánkovou politickou budoucností. „Já jsem vyjádřil názor, že jeho odchod by občanské demokraty ve volbách posílil a současně by zvýšil jejich šance na volební vítězství,“ dodal místopředseda ODS.

Stranické grémium jednalo o Topolánkových výrocích a jejich důsledcích téměř dvanáct hodin. V něm ho podle informací ČT otevřeně podpořili jen dva spolustraníci - místopředseda Ivan Langer a šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Předseda ODS se nakonec rozhodl, že ve své funkci setrvá a zůstane i v čele kandidátky Jihomoravského kraje. Grémium jeho rozhodnutí respektovalo.

Během jednání se přitom vážně diskutovalo o případném nástupci. „Můj názor je ten, že kdyby orgány ODS kupříkladu pověřily Petra Nečase, aby se stal celostátním volebním lídrem, bylo by to lepší,“ informoval Alexandr Vondra.

Topolánek pro dnešní Hospodářské noviny uvedl, že byl připraven z vedení ODS odejít, v takovém případě by ale podle jeho názoru spolu s ním měli jít i někteří další lidé. „Mé podmínky tedy byly daleko širší změny. Pokud už tedy před uzavřením kandidátek chceme zvyšovat svoji důvěryhodnost a řekneme si, že ji zvýšíme odchodem Mirka Topolánka, tak potom nemůže odejít sám. A řešit to měl příchod nových lidí, kteří by doplnili kandidátky,“ uvedl Topolánek bez konkretizace.

Nečas: Dnešní výkonná rada nesmí být formální

Dnešní jednání výkonné rady proto zřejmě bude velice bouřlivé. Topolánkovi kritici avizují, že chtějí znovu rozvířit diskusi o jeho výrocích. „Situace je velmi komplikovaná, hodně jsme si ji zkomplikovali sami. Je namístě, aby to nebylo pouhé formální zasedání výkonné rady,“ uvedl Nečas. Ani širší vedení strany předsedu ale k rezignaci přinutit nemůže.

Topolánek včera uvedl, že se rozhodnutí výkonné rady případně podrobí. Neobává se ale, že by něco v jeho roli měnila. „Pokládám tu aféru za velmi umělou. Pokud výkonná rada bude rozhodovat racionálně a nebude si se mnou chtít vyřizovat nějaké staré účty a nechat rozbolet nějaké staré, už téměř zahojené rány, tak se neobávám o výsledek toho jednání,“ řekl.

Topolánek si je pozicí jist, špičky strany skřípou zuby

S Topolánkovým setrváním v čele ODS nicméně nesouhlasí ani zástupci krajských organizací. Podle lídra občanských demokratů na Plzeňsku Jiřího Pospíšila je zvolené řešení špatné. „Jeho rozhodnutí mohu brát jedině na vědomí, byť mu ne úplně rozumím, protože vždycky by měl předseda vnímat názorovou platformu uvnitř strany,“ dodal předseda regionálního sdružení Jihočeského kraje Martin Kuba.

Hynek Fajmon podle svých slov na dnešním mimořádném zasedání výkonné rady navrhne straně distancovat se od úřednické vlády. Odchod ODS do opozice je prý jedinou možnou reakcí nejen na Topolánkovy výroky, ale hlavně na fakt, že premiér Jan Fischer jmenoval do čela resortu životního prostředí dosavadního ministra zemědělství Jakuba Šebestu, kterého nominovala ČSSD.

Předseda Senátu a Topolánkův dosavadní stoupenec Přemysl Sobotka řekl, že předseda svým rozhodnutím přebírá osobní odpovědnost za výsledek voleb. „Jasně deklaroval, že chce vyhrát volby. Jakýkoli jiný výsledek je jeho prohra.“ To potvrdil i Nečas: „Nelze popírat, že je tato zodpovědnost (po Topolánkových výrocích) bezesporu dramaticky vyšší.“