Premiér Topolánkova slova nekomentuje, jeho syn opouští ODS

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek považuje Jana Fischera za slabého premiéra, tímto přídomkem Fischera označil v dnešních Hospodářských novinách (HN). Uvedl, že nominace Fischera na premiéra byla v danou chvíli logická, výsledek ale označil za tragický. Přitom právě předseda ODS loni na jaře nabídl tehdejšímu šéfovi Českého statistického úřadu Fischerovi funkci předsedy úřednické vlády. Fischer s Topolánkem už kvůli jeho předchozímu výroku na svou adresu omezil kontakty na nezbytné pracovní minimum. Fischer Topolánkův rozhovor nekomentoval s tím, že mu přestalo na Topolánkových výrocích vůči jeho osobě záležet. Navíc dnes kvůli Topolánkovým výrokům vystoupil z ODS syn premiéra Jan Fischer mladší.

„Jestli něco vyčítám Janu Fischerovi, protože ho jinak mám rád a první čtyři měsíce naprosto splnil to, co se od něj očekávalo, tak to je to, že když měl možnost dělat razantní exekutivní opatření, tak je neudělal. Měl se postavit stávce… on se ale vyhnul negativu a konzumoval pozitiva. Vyčítám mu, že zvolil jednodušší cestu, která mu přináší krátkodobou popularitu,“ řekl pro deník Topolánek v odpovědi na otázku o Janu Fischerovi.

Premiér Jan Fischer:

„Mohu vás ujistit, že na výrocích pana Topolánka vůči mé osobě mi přestalo záležet.“

Premiéra Jana Fischera urazily Topolánkovy výroky v neformálním rozhovoru pro časopis LUI, které se koncem minulého týdne objevily v médiích. Předseda ODS ale považuje premiérovu reakci za hysterickou. „Myslím, že se urazil proto, že jsem řekl, že je slabý premiér. A na tom trvám,“ řekl pro HN.

Kvůli výrokům pro časopis LUI odešel z ODS Fischerův syn

Syn premiéra Jana Fischera dnes otevřeným dopisem předsedovi ODS Mirku Topolánkovi oznámil odchod z této strany. Za důvod označil právě Topolánkova slova o židech a homosexuálech i o předsedovi vlády. Jan Fischer junior je prý také nespokojen se současným stavem strany, takže ji už nemůže podporovat v jejím dalším směřování ani v předvolební kampani. „To je jeho osobní krok. Vůbec se nedivím, že k němu dospěl,“ komentoval synův krok premiér, který je na summitu EU v Bruselu. 

Fischer junior vstoupil do ODS v roce 2007 ve svých 18 letech, což jeho otec považuje za ne úplně obvyklé. Do loňského léta byl v radě místního sdružení strany v Praze 5.

Jan Fischer mladší:

„Jen jsem rád, že mohu s čistým svědomím konstatovat, že můj otec je slušný člověk, který není za rok působení ve vrcholné politice spojován s žádnými aférami, vyjadřuje se uvážlivě, slušně, a své výroky nepovažuje, jak Vy říkáte, za 'virtuální realitu'. Proč se můj otec těší tak vysoké důvěře občanů? Protože jimi, pane předsedo, nepohrdá!“