Miliardové dotace na jihozápadě Čech se stále nedaří odblokovat

České Budějovice - Politici na jihozápadě Čech stále nevědí, jakým způsobem vyřešit zablokované dotace v hodnotě 3,8 miliardy korun podaných v tzv. páté výzvě regionálního operačního programu. Podezření z korupce při rozdělování peněz se týkají až 177 schválených žádostí o dotace. Některé projekty přitom už běží a nutně potřebují peníze na jejich realizaci. Výbor Regionální rady Jihozápad navíc dnes neodvolal ředitele Úřadu regionální rady Jiřího Trnku, který je z nezákonného rozdělování dotací obviněný a je ve vazbě. Některé jeho pravomoci výbor převedl na dvě pracovnice úřadu, což by mělo alespoň zajistit bezproblémový chod úřadu a proplácení již schválených a realizovaných projektů.

Situace, která zablokovala evropské regionální dotace v jižních a západních Čechách, nemůže dopadnout dobře. Čtyřmiliardovou výzvu, kvůli které policie stíhá už tři lidi, politici zatím odmítají podepsat. „Možností je skutečně několik, až po tu opravdu krajní, že by byla celá pátá výzva anulována,“ varuje hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Jenže už teď města, obce, sdružení a společnosti, tedy úspěšní žadatelé, přicházejí o stovky tisíc korun denně. V řadě případů platí bankám rezervační poplatky k úvěrům, jinde už začali stavět nebo opravovat. Dohromady jde o 177 projektů, pracuje se třeba na strakonické nemocnici nebo na velešínském kostele; ne všechny mají pro současnou situaci připravený záložní plán.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Jako nejmenší zlo se krajským politikům jeví rozdělení páté výzvy na dvě skupiny projektů. V prvním by byly ty nepochybně bezproblémové, v druhé všechny ostatní. Ani tato varianta ale není optimální. Kromě žalob a protestů by seznam problémových projektů patrně představoval v supervolebním roce výbušný politický materiál. Také proto dosud žádné rozhodnutí nepadlo, světlo by do případu mělo vnést vyjádření ministerstva financí.

Trnka zůstává ve vazbě i ve funkci

Hejtman Zimola:

„Věřím, že se dnešním krokem podaří dále pracovat na vyřizování průběžných plateb a monitoringu jednotlivých úspěšných projektů.“

K odvolání ředitele Jiřího Trnky nepřistoupil výbor proto, že neměl ještě k dispozici právní analýzu, která by objasnila, zda by tímto krokem neporušil zákoník práce. Trnka je totiž úředník a nelze ho na rozdíl od manažerů rozhodnutím nadřízeného orgánu odvolat. „Věřím, že se dnešním krokem podaří dále pracovat na vyřizování průběžných plateb a monitoringu jednotlivých úspěšných projektů,“ řekl hejtman Zimola. Pracovnice jsou zplnomocněny k podepisování dokumentů týkajících se vnitřního chodu úřadu a finančních záležitostí.

Kvůli rozdělování dotací v rámci páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad je stíhán ještě vedoucí odboru implementace programu Martin Půlpytel. Trnka je ve vazbě, Půlpytel je stíhán na svobodě. Protikorupční policie stíhá v souvislosti s udělováním dotací také pracovnici Regionálního technického muzea Techmania v Plzni. Podezřívá ji z toho, že při přípravě podkladů k žádosti o dotace z Regionálního operačního programu Jihozápad padělala rozhodnutí ministerstva kultury.

Nejasnosti v přidělování dotací se týkají žádostí podaných v páté výzvě regionálního operačního programu v hodnotě 3,8 miliardy korun. Odloženo bylo i schválení dalších žádostí asi za půl miliardy, protože byly posuzovány podle stejných pravidel.