Pronájem lázeňských domů ministerstva vnitra byl sporný

Praha - Okolnosti, za jakých pronajalo ministerstvo vnitra ještě pod vedením Ivana Langera (ODS) své lázeňské domy, byly podle zprávy resortu financí sporné. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz, který má zprávu k dispozici. Zpráva uvádí, že vnitro účelově snížilo výši nájemného a nerespektovalo doporučení poradenské firmy Deloitte Advisors, kterou si na to samo najalo.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka zvažuje ministr Martin Pecina další kroky včetně možnosti domáhat se zrušení smlouvy u soudu. „Efektivnost, hospodárnost a účelnost realizovaného řešení, tj. pronájem všech lázeňských domů jednomu nájemci, včetně výše nájmu a doby nájmu, je sporná,“ uvádějí kontroloři. Podle Nováka úřad nerespektoval původní závěry finanční analýzy a účelově snížil výši nájemného s odvoláním na výsledky stavebně technického auditu.

„Lázeňské léčebné ústavy ministerstva vnitra také nerespektovaly v rámci výběrového řízení požadavek ministra vnitra, aby dlouhodobý nájemce byl vybrán na základě vícekriteriálního řízení,“ uvedl mluvčí. „Já jsem ty výsledky neviděl, ale nemůže tam být nic jiného, než že na tom stát vydělá,“ řekl webu Langer. Na předložené závěry ze zprávy reagoval tím, že se nebude vyjadřovat k dílčím výsledkům, které byly puštěny ven účelově.

Už loni v srpnu kritizoval transakci audit, který si nechalo udělat ministerstvo vnitra po příchodu ministra úřednické vlády Peciny (navržený ČSSD). Podle tehdejších informací médií auditoři zjistili, že stát přijde pronájmem až o 100 milionů korun. Domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích získala před více než rokem do pronájmu slovenská firma Temperano. Objekty získala do pronájmu na 20 let za 23,7 milionu korun ročně.