Podle soudu Krejčíř při vyvedení peněz do ciziny zákon neporušil

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes zprostil obžaloby uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který podle státního zástupce vyvedl machinacemi s akciemi z vlastní firmy Corado Holding do ciziny 271 milionů korun, aby si zajistil peníze pro život v cizině. Podle soudu se sice vše stalo, jak obžaloba uvedla, skutek ale nebyl trestným činem. Zatímco advokát Radovana Krejčíře míní, že kauza je u soudu zbytečně, státní zástupce se proti rozsudku ihned odvolal.

„Obchodní transakce nenaplnila skutkovou podstatu trestného činu zneužívání informací v obchodním styku, ale ani žádného jiného,“ zdůvodnil zprošťující rozsudek předseda senátu. Státní zástupce Dušan Táborský je přesvědčen o opaku a ještě v soudní síni se odvolal. Právník uprchlíka si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. „Jsem přesvědčen, že případ se k soudu vůbec neměl dostat,“ řekl.

Mluvčí ostravského krajského soudu Barbora Plchotová:

„Tvrzení obžaloby, že akcie jsou zcela bezcenné, se nepodařilo prokázat. Nepodařilo se ani vyvrátit tvrzení obhajoby, že akcie měly tu hodnotu, za kterou byly prodávány. Z toho důvodu nebylo možné uznat pana Krejčíře vinným.“

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Krejčíř Corado Holding zcela ovládal. V představenstvu a dozorčí radě figurovali například jeho otec, matka, manželka či sekretářka. Podle obžaloby začal na jaře roku 1997 připravovat nezákonnou transakci s penězi, které získal z prodeje akcie společnosti Teplárny Otrokovice.

Na Panenských ostrovech pak podle obžaloby ovládal společnost Ducane Finance, která s jeho českou společností měla uzavřít značně nevýhodnou smlouvu. „Za částku 271 milionů korun koupila zcela bezcenné akcie společnosti sídlící na Seychelských ostrovech. Základní kapitál této společnosti byl tehdy 1 000 amerických dolarů,“ popsal obchod státní zástupce. Podle dnešního rozhodnutí soudu ale byl kapitál firmy zvýšen těsně před uzavřením smlouvy na 27 milionů amerických dolarů.