V ODS sílí tlak na Topolánkův definitivní odchod

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek by měl vyslyšet výzvu stranické výkonné rady a odejít z předsednické funkce co nejdříve, a to kvůli odstranění „dvojkolejnosti“ vedení. Tak reagují na poslední vývoj ve straně místopředsedové Petr Bendl a Petr Gandalovič. Podobný názor zastává i šéf plzeňské ODS Jiří Pospíšil, podle něhož by Topolánek měl odejít do několika dnů. Naopak první místopředseda David Vodrážka dává Topolánkovi na rozhodnutí čas. Jednotlivé kraje na včerejší Topolánkovo rozhodnutí nemají jednotný názor, Pardubičtí si například myslí, že Mirek Topolánek měl zůstat v čele ODS, naopak v jižních Čechách jeho krok vítají a stejného názoru jsou také v Ústeckém kraji. Na Teplicku dokonce přišli s vlastním řešením, že na přechodnou dobu by měla ODS vést Miroslava Němcová.

Kdyby Topolánek neodešel, rezignoval by Vodrážka

Vodrážka se po jednání grémia netajil tím, že Mirek Topolánek má odejít. Topolánek podle něj totiž není tím lídrem, který by mohl ODS dovést k vítězným volbám. Spouštěcím mechanismem odchodu Topolánka z vedení nebyly jen Topolánkovy výroky, ale i pro Vodrážku nepochopitelný odchod Topolánka ze sněmovny či toskánská aféra.

Nicméně Vodrážka míní, že není možné, aby předseda ODS odešel před volbami ze dne na den. „Můj odhad je takový, že výkonná rada se koná dle stanov jednou měsíčně, čili já si umím představit, že nějaké rozhodnutí padne do příští výkonné rady,“ řekl Vodrážka.

Vodrážka o ODS:

„Pokud by ODS měla být konzervativní stranou, tak by velmi pečlivě měla volit slovník a velmi pečlivě by měla dbát na to , jak jednotliví představitelé ODS vystupují.“

Sám Vodrážka byl podle svých slov v rozhovoru pro ČT24 připraven svou funkci v ODS opustit, pokud by včera Mirek Topolánek z kandidátky neodstoupil. První místopředseda se též zastal Pavla Béma i Ivana Langera. Oba jsou podle něj pro ODS přínosem.

Pokud Topolánek odejde, může stranu s pomocí grémia řídit první místopředseda David Vodrážka, míní Gandalovič. Také podle Bendla má první místopředseda „veškeré kompetence“. Někdejší středočeský hejtman přitom upozornil, že volební kampaň není záležitostí jednoho člověka, ale celého týmu a také volebních týmů v regionech. Vodrážka tvrdí, že ambici řídit stranu neměl, nicméně je připraven podpořit Petra Nečase, aby se mohl věnovat volbám. Kryl prý záda Topolánkovi, „někdy až za hranici možností“, a je připraven to dělat i pro Nečase.

Nečas je tím správným

„Petr Nečas je ostřílený politik,“ podotkl Vodrážka, podle kterého vedly k jeho volbě naprosto pragmatické důvody. „Petr Nečas je tím správným člověkem, který na sebe vzal odpovědnost za volby, může je vyhrát a zvýšit naše preference,“ dodal. Za velmi dobrého lídra Petra Nečase označil i šéf Senátu Přemysl Sobotka.

Sobotka se do orgánů ODS s Topolánkem nevrátí

Předseda Senátu a ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka odchod Mirka Topolánka z voleb nevnímá jako své vítězství. Do grémia a výkonné rady ODS se však pod Topolánkovým vedením nevrátí. „Já to neberu jako vítězství. Myslím, že se jasně ukázalo, že nejenom Sobotka Přemysl, ale i ostatní ve výkonné radě (ODS) mají stejný názor,“ uvedl předseda Senátu.

Sobotka k Topolánkovi:

„Pokud bude Mirek Topolánek existovat jako v současnosti předseda politické strany, tak se samozřejmě vracet nebudu,“ uvedl Sobotka, který Topolánkovi kdysi do čela ODS pomohl. „Člověk, který mi nevěří, tak s tím já nebudu sedět u stolu. A hlavně ta jeho nedůvěra je nedůvodná. On má pocit, že celá ta víkendová historie začala až v pondělí. On úplně zapomněl, co se odehrálo o víkendu.“

 
Bém už nechce znovu kandidovat na šéfa ODS

Pokud se uvolní předsednické křeslo po Mirku Topolánkovi, šéf pražských občanských demokratů jej nenahradí. O funkci šéfa strany se již ucházet nehodlá. Pražští občanští demokraté také podporují to, že novým volebním lídrem se po předsedovi Mirku Topolánkovi stal z rozhodnutí výkonné rady místopředseda Petr Nečas. Pražská ODS podle Béma rozhodnutí výkonné rady vnímá tak, že pokud by občanští demokraté vyhráli volby, Nečas by byl kandidátem na premiéra.

Primátor Pavel Bém v Interview ČT24:

Mirek Topolánek to včera na výkonné radě vůbec neměl jednoduché. Podle mě se zachoval jako zkušený politik a státník a já to nesmírně oceňuji. Sázka na Petra Nečase byla naprosto jednotná a myslím si, že to byla ukázka té staré dobré síly ODS. Jsem přesvědčen, že tato sázka je naší šancí otočit volební preference, dostat se na to pomyslné čelo a zvítězit ve volbách. Petr Nečas je mimořádně zkušený politik občanských demokratů, je to jedna z hlav současného volebního programu. Myslím si, že jeho kredibilita je více než jenom nějaká neposkvrněnost, jak uvádějí některá média. Je to především jeho odbornost a zkušenost.