V případě vraždy manželů Malhockých chybovala policie i státní zástupkyně

České Budějovice - Policie ukončila šetření kauzy zavražděných manželů Malhockých z Českých Budějovic. Ti dlouhodobě upozorňovali, že psychicky narušený muž, který je v únoru zavraždil, je nebezpečný. Policisté, kteří zasahovali jen několik hodin před vraždou manželů Malhockých v Českých Budějovicích, neměli z místa odjíždět. Byla to klíčová chyba, kvůli níž Inspekce ministra vnitra navrhla trestní stíhání tří policistů. Právě oni v osudnou noc řídili práci v terénu. Pochybení bylo ale v případu víc. Kárné řízení čeká dalších pět jejich kolegů. Podezřelý Jan Heidinger je zatím ve vazbě, krajský státní zástupce čeká na všechny znalecké posudky.

„Spekulace, které se týkaly pochybení policistů v tu konkrétní noc, kdy došlo k vraždě, byly správné,“ řekl redaktor České televize Petr Šuleř. Policisté, které navrhla inspekce trestně stíhat, zasahovali právě v tu noc a neměli nechávat rodinu, která se odůvodněně bála o život, bez ochrany.

Na druhou stranu z šetření vyplývá, že i kdyby seděli policisté v autě před domem, s velkou pravděpodobností by dvojité vraždě stejně nezabránili. „Jejich rozhodnutí odjet a pátrat po podezřelém Janu Heidingerovi nicméně podle interního šetření byla klíčová chyba,“ prohlásil Šuleř. Chyby se ale staly v průběhu celého vyšetřování, proto zahájil jihočeský ředitel kárné řízení s velkým počtem policistů.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Manželé Malhočtí žádali policii o pomoc celkem třikrát. Dvakrát z toho byl přestupek, potřetí už trestní stíhání. „Policie dostatečně neprověřila například informaci o tom, zda Heidinger má pistoli,“ podotkl Šuleř. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká zahájila kárné řízení i s českobudějovickou státní zástupkyní, která na případ dohlížela.

Ta pravděpodobně přehlédla lékařský posudek, podle nějž byl pozdější reálný vrah potenciálně nebezpečný. „Nesprávný postup byl shledán v nedostatečném a nesprávném vyhodnocetní znaleckého posudku,“ podotkla Renata Malinová, mluvčí Nejvyššího státní zastupitelství.

Renata Vesecká
Zdroj: ČT24