Kladno zakázalo konání mítinků DSSS kvůli jiným rezervacím

Kladno - Kladenský magistrát zakázal pořádání předvolebního mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která je úzce spojena s rozpuštěnou Dělnickou stranou. Důvodem je skutečnost, že shromáždění již dříve na tomtéž místě oznámily ODS a ČSSD. Shromáždění se měla konat 24. až 27. května od 16:00 do 20:00 na náměstí Jana Masaryka v Kladně-Rozdělově. Účelem mělo být seznámení se současnou vnitropolitickou situací v zemi. Strana počítala s tím, že by se akcí mohlo zúčastnit 100 až 300 osob.

Magistrát však ještě dříve obdržel oznámení od ODS, že chce uspořádat mítink na tomtéž místě ve dnech 25. až 27. května od 09:00 do 19:00. ČSSD si zarezervovala stejné náměstí na 24. května od 08:00 do 18:00. Protože svolavatelé za ODS a ČSSD nepřistoupili na úpravu doby shromáždění, úřad pořádání mítinku DSSS nepovolil. DSSS již dříve magistrátu oznámila konání mítinku, který se měl uskutečnit 27. května od 15:00 do 19:00 před divadlem v Divadelní ulici. Stranu ale předběhla ODS, proto i tento mítink magistrát DSSS nepovolil.

Předvolební mítinky DSSS v uplynulých dnech nepovolily také radnice v Krupce, Ústí nad Labem a Táboře. Zatímco v Krupce a Ústí byly důvody podobné jako v Kladně, táborská radnice zákaz zdůvodnila mimo jiné tím, že DSSS je pokračovatelkou zatím nepravomocně rozpuštěné Dělnické strany, kontinuitu stran podle ní dokládají třeba internetové stránky. DSSS ale poté odeslala k českobudějovickému krajskému soudu žalobu na město a soud rozhodnutí radnice zrušil.

Soud rozpustil Dělnickou stranu rozhodnutím ze 17. února. V programu, idejích a symbolech strany nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus. Strana podle soudu podněcuje k násilí a usiluje o radikální změnu demokratického zřízení. Podle verdiktu také uměle vytváří pocity ohrožení, třeba ze strany cizinců a imigrantů. Strana napadla své rozpuštění u Ústavního soudu. DSSS vede do voleb bývalý šéf Dělnické strany Tomáš Vandas.

Loga Dělnické strany a Dělnické strany sociální spravedlnosti
Zdroj: ČT24