Zdravotní pojišťovny vyplatí miliony za neoprávněně naúčtované zákroky

Praha - Ročně pojišťovny proplatí miliony kvůli chybám v naúčtované péči. Důvodem jsou lékařské omyly a někdy i úmysl. Lidé se na pojišťovny kvůli nesrovnalostem ve výpisu uhrazené péče obrací čím dal častěji, přesto drtivá část pojištěnců na omyly upozorňovat nechce. Bojí se, že by se to odrazilo na jejich vztahu s lékařem.

Pojišťovny ročně řeší stovky případů špatně naúčtované péče. Většinou jde o neúmyslné omyly, lékaři se přepíší například v číselném kódu výkonu. Nepřesnosti ve výpisech někdy zapříčiní i legislativní mantinely. „Jsou i situace, kdy lékař nemůže vykázat, i když k tomu není medicínský důvod, některé výkony v jeden den. I přesto, že je udělal, musí je napsat na jiný den,“ říká Michal Sojka, mluvčí České lékařské komory. 

Nesrovnalosti v pojišťovnách hledají kontroloři. Nezachytí ale vše, o pomoc proto žádají pacienty, kteří si mohou sami zkontrolovat své roční výpisy. Pacienti se ale na pojišťovnu často bojí obrátit, aby tím neutrpěl vztah s jejich lékařem. Navíc roční výpis od pojišťovny studuje jen málokdo, třeba u VZP si ho za minulý rok vyžádalo jen 60 000 pojištěnců. Každý může požádat o bezplatný výpis jednou ročně, některé pojišťovny zřizují i internetové náhledy, pojištěnci si mohou platby ze zdravotního pojištění zkontrolovat každý den. 

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Kolik přesně pojišťovnám uteče, přesně říct nejde. Vladimír Kothera ze Svazu zdravotních pojišťoven odhaduje, že by to mohlo být až 1 procento z celého objemu finančních prostředků, což by odpovídalo zhruba 2 miliardám korun. Ty by přitom mohly putovat na jinou léčbu.