Věznice si pořídily detektory mobilních telefonů

Praha - Ředitel vězeňské služby Luděk Kula schválil na sklonku loňského roku návrh, podle kterého se jednotlivé věznice vybavují detektory mobilních telefonů. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN). Zařízení podle deníku nakoupilo do konce loňského roku 25 věznic a nebylo na ně vypsáno žádné výběrové řízení. Kolik přístrojů se přesně pořídilo, kdo je dodává a za kolik, však vězeňská služba zamlžuje, píšou.

Podle LN dozorci nejprve zkoušeli typ ComStop, který údajně nesplnil očekávané předpoklady, a věznice pak nakoupily typ Mobifinder.

„Detektory dodával český obchodní partner výrobce,“ vzkázal LN mluvčí vězeňské služby Robert Káčer. „Do věznice stačí jeden, maximálně dva kusy. Stojí, myslím, zhruba osm tisíc korun,“ dodal Kula. Jenže cena je ve skutečnosti dvojnásobná, jak LN potvrdila jedna ze společností, které detektory věznicím dodávaly. Výsledná cena za detektory tak dosahovala minimálně statisíců korun.

Podle LN si vězeňská služba po nedávném fiasku s nákupem rušiček mobilů za 18 milionů korun, které nefungovaly, počíná opět sporně. Kula a jeho bývalý náměstek Zdeněk Kreuzzinger byli tehdy za nákup rušiček vyšetřováni protikorupční policií a Kula byl načas postaven mimo službu. Policie případ nakonec odložila. Nákupem rušiček se zabývali i poslanci. Sněmovní kontrolní výbor tehdy dospěl k závěru, že vězeňská služba při jejich nákupu postupovala v rozporu se zákonem a zvolila špatné řešení.