Nečas zváží boj o předsedu, jen pokud ODS vyhraje volby

Praha – Místopředseda a nový volební lídr Občanské demokratické strany Petr Nečas by přemýšlel o kandidatuře na funkci stranického šéfa jen za podmínky, pokud občanští demokraté vyhrají volby. Řekl to dnes novinářům. Lídrem se stal Nečas minulý týden místo Mirka Topolánka, který se po svých výrocích pro časopis LUI musel na nátlak spolustraníků vzdát kandidatury do Poslanecké sněmovny.

„Samozřejmě, že bych o kandidatuře na předsedu ODS uvažoval pouze v případě, že budu lídrem vítězné politické strany, to platí,“ uvedl Nečas. Podle průzkumů preferencí by nyní volby vyhrála ČSSD. Občanské demokraty vede dál Topolánek; výkonná rada ho ale vyzvala, aby i setrvání v čele strany zvážil. Termín pro rozhodnutí širší stranické vedení Topolánkovi nedalo.

Nečas připomněl, že nového předsedu může zvolit jen kongres. „Jeho svolání v předvolebním období považuji za kombinovanou sebevraždu,“ podotkl místopředseda. Takový postup přirovnal k tomu, jako by někdo spolykal cyankáli, současně si vpálil kulku do čela a ještě do sebe pustil 2000 voltů.

Klaus je v Nečasově srdci navždy

V ODS se ozývají hlasy, že o tom, kdy se kongres uskuteční, by mohly rozhodnout květnové sněmovní volby. Pokud občanští demokraté vyhrají, byl by patrně v řádném termínu na podzim. Pokud ale propadnou, kongres by se mohl konat dřív. Nečas opět ocenil to, že mu hodně štěstí při vedení ODS popřál prezident Václav Klaus, který stranu založil a později se s ní rozešel.

Případné setkání obou politiků by podle Nečase musel iniciovat Klaus, o takových věcech rozhoduje hlava státu. „Já bych si pana prezidenta nikdy odnikud nevymazal, ani ze své paměti ani ze svého srdce,“ reagoval Nečas na informace, že si dříve Klaus údajně vymazal jeho číslo z mobilního telefonu.