Předvolební OVM: ČSSD vede i na Zlínsku, celkem boduje šest stran

Praha – Podle exkluzivního průzkumu agentur SC&C a STEM pro předvolební Otázky Václava Moravce vítězí ve Zlínském kraji sociální demokracie. Je to už šestý kraj, kde by ČSSD dali voliči nejvíce hlasů. Její největší rival, ODS, zatím zvítězila v průzkumech jen v Libereckém kraji. Na Zlínsku by občanští demokraté skončili druzí, pětiprocentní hranici nutnou pro účast v debatě překročili v regionu ještě komunisté, lidovci, TOP 09 a Věci veřejné, v podstatě se stejným ziskem hlasů. Speciál Otázek Václava Moravce ze Zlína mohou diváci sledovat ve středu 31. 3. od 21:00 na ČT1 a ČT24.

ČSSD by dalo hlas 24,5 procenta oprávněných voličů. ODS ztrácí víc jak šest procent, hlas této straně by dalo 18 procent voličů. Na Zlínsku by ještě uspěli komunisté (12 procent), lidovci, kteří mají skoro stejný zisk jako TOP 09 (11,5 procent, respektive 11 procent), a také Věci veřejné (10,5 procent).

Zelení ani zemanovci (ani žádná další politická strana) podle průzkumu v tomto regionu pětiprocentní hranici nepřekročili. Zemanovci se k ní přiblížili na dohled, volilo by je 4,5 procenta lidí, preference zelených se pohybují kolem 2,5 procent.

Zlínský kraj zastupuje v současnosti ve sněmovně dvanáct poslanců - pět za ČSSD, čtyři za ODS, dva mandáty připadly lidovcům a jeden komunistům.

Účast ve volbách

Podle průzkumu plánují jít k volbám v tomto regionu skoro tři čtvrtiny oprávněných voličů. Určitě volit půjde 45 procent lidí, spíše ano pak 28 procent. 12 procent je pak přesvědčeno, že k volbám zcela určitě nepůjde, 15 procent se domnívá, že k volebním urnám spíše nedorazí.

Podle výsledků průzkumu tedy mohou diváci očekávat ve středečním Speciálu OVM lídry kandidátních listin šesti stran. V debatě bude svou partaj reprezentovat za ČSSD Zdeněk Škromach, barvy ODS bude hájit Petr Nečas. Za komunisty se představí Vladimír Koníček, za lidovce Michaela Šojdrová, za TOP 09 promluví Petr Gazdík. Do diskuse se zapojí také Martin Vacek (VV).

Celkově OVM Speciál nabídnou 15 vydání, přičemž posloupnost krajů bude vzestupná podle počtu voličů. Debaty už proběhly v Karlovarském, Libereckém, Pardubickém kraji, na Vysočině, v Královéhradeckém a Plzeňském kraji. Posledními regiony budou Středočeský a Moravskoslezský kraj. Celý cyklus uzavře v předvečer voleb duel lídrů dvou nejsilnějších stran.