Dělník v kómatu dostal u soudu odškodnění skoro čtyři miliony

Hodonín - Hodonínský soud přiznal dělníkovi Antonínu Trbolovi, který už sedm let leží po pracovním úraze v kómatu, odškodné 3,99 milionu korun. To je polovina částky, kterou po firmě Slokov žádala Trbolova manželka. Soudní spor o odškodné se vlekl dlouhá léta. Soudkyně Helena Podveská v rozsudku uvedla, že Trbola má podle soudu nárok na přibližně 4,5 milionu korun odškodného s tím, že už bylo 600 tisíc korun vyplaceno.

Firma ještě může proti rozsudku podat odvolání, její majitel Jaroslav Bahula uvedl, že se musí poradit s právníky. Dodal ale, že Trbolovi přiznanou částku vzhledem k jeho zdravotnímu stavu přeje. Firma je prý pojištěna a další postup v kauze musí konzultovat s pojišťovnou. Trbolova manželka odcházela ze soudní síně zjevně vyčerpána. „Už žádné soudní jednání nechci. Pokud by ta částka zůstala tak, jak bylo dnes rozhodnuto, tak s ní souhlasím,“ uvedla.

Antonína Trbolu zasypalo v roce 2003 při práci ve výkopu v Moravském Písku na Hodonínsku tři čtvrtě metru hlíny. Dělník je teď podle odborníků ve stavu tzv. sociální smrti. Se svým okolím nekomunikuje a je plně odkázán na cizí pomoc. Jeho stav je natolik vážný, že jej nelze nechat bez dozoru a vyžaduje čtyřiadvacetihodinovou péči svých blízkých. Vysouzené peníze by měly pomoci hlavně ve zlepšení péče o nemohoucího muže.

Po neštěstí dostala Trbolova rodina celkem 900 tisíc korun. Soudně se ale domáhala ještě další částky s odkazem na to, že nepřetržitá péče o nemocného je finančně velmi náročná. Soud rozhodl, že klasické odškodnění bylo jen 600 tisíc korun a s touto částkou pak během líčení pracoval.