Policejní šéf má první zprávy z vyšetřování pandurů

Praha - Policejní prezident Oldřich Martinů dnes obdržel první zprávy týkající se šetření kauzy údajné korupce při nákupu obrněných transportérů Pandur. Martinů uvedl, že z dosavadního vyšetřování kauzy údajné korupce při nákupu obrněných transportérů Pandur nevyplynulo nic, co by policii opravňovalo k zahájení úkonů trestního řízení. Šetření policejního týmu podle Martinů dál pokračuje.

Policejní tým podle Martinů zatím analyzoval všechny získané materiály a informace. „K podání vysvětlení bylo dosud vyzváno celkem sedm osob, které výzvě policejního orgánu vyhověly a k případu vypovídaly. V rámci mezinárodní policejní spolupráce byly předběžně poskytnuty informace od rakouských orgánů,“ uvedl Martinů. O zprávě policejního týmu již podle svých slov informoval ministra vnitra Martina Pecinu.

Oldřich Martinů:

„Na základě skutečností vyplývajících z dosud provedených šetření zatím nelze jednoznačně konstatovat, že by osoby, které byly zmiňovány v médiích, o jakémkoli protiprávním jednání věděly nebo se na něm samy podílely. Rovněž nebylo prokázáno, že by tyto osoby v souvislosti s nákupem kolových obrněných transportérů vyvíjely protiprávní aktivity, jejichž cílem by bylo dosažení dohody o nákupu transportérů Českou republikou.“

Martinů před časem v České televizi řekl, že koncem března by mohlo být jasné, zda vyšetřování spěje k nějakému závěru, nebo zda je kauza jen bublinou. Policejní prezident se nicméně vyjádřil skepticky k možnému vyšetření korupce, protože záležitost je několik let stará. Na možnou korupci při nákupu pandurů upozornila v polovině února Mladá fronta Dnes, když zveřejnila tajně natočené rozhovory s bývalými manažery rakouské firmy Steyr, která transportéry vyrábí. Oba manažeři mluvili o provizích, které údajně bylo třeba přislíbit během přípravy tendru na dodávku transportérů.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany Steyru. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.