Policie a železničáři zkontrolují přejezdy

Praha – Policisté, Správa železniční dopravní cesty a ministerstvo dopravy připravují postupnou kontrolu všech železničních přejezdů v Česku. Při ní by měly zmizet největší nedostatky, které brání řidičům ve výhledu na trať nebo je rozptylují. Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky by se tak mohl snížit počet střetů aut s vlaky, který je letos obzvlášť vysoký. Za první dva měsíce zemřelo na železničních přejezdech asi deset řidičů, loni to byl ve stejném období jen jeden. V Česku je 8 237 železničních přejezdů, z toho přes tři tisíce je chráněno závorami.

Nejvíce nehod se stává na méně frekventovaných přejezdech. Podle ministra Slamečky přes ně jezdí především řidiči, kteří dobře znají jízdní řád a také vědí, jak dlouhá je doba mezi rozsvícením výstražných světel a příjezdem vlaků. Tito řidiči potom občas udělají osudovou chybu například ve chvíli, kdy vlak nejede přesně.

Pravidla na přejezdech

  • Rychlost je omezena na 30 km/h, při funkčním bílém světle na 50 km/h.
  • V případě, že nebliká bílé světlo, musí se řidič rozhlédnout i na přejezdu zabezpečeném výstražnými světly, popř. závorami.
  • Na přejezd je zakázán vjezd po celou dobu, kdy svítí výstražná světla.

Ministerstvo se chce na přejezdy zaměřit také v dalším pokračování své kampaně Nemyslíš – zaplatíš. „Chceme řidiče upozornit, že každý přejezd má svoje číslo, to znamená, že první krok je opustit vozidlo, druhým by mělo být, že řidiči zavolají na policii číslo přejezdu, aby se podnikla další opatření, ideálně ještě na zastavení vlaku,“ řekl Slamečka. Všechny přejezdy v zemi mají samolepku s označením P a číslem, které je přesně identifikuje. Jednotnou identifikaci dokončila Správa železniční dopravní cesty loni 31. července.