Vedoucí odboru dopravních přestupků v Praze je ve vazbě

Praha - Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 obvinilo dva policisty a tři další lidi včetně vedoucího odboru dopravních přestupků na pražském magistrátu Zbyňka Bernata kvůli nehodě, kterou se údajně snažili zakrýt. Mezi trestnými činy, kvůli kterým je pětice stíhaná, je zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování, podplácení nebo nepřímé úplatkářství.

„Městské státní zastupitelství navrhlo uvalit vazbu na čtyři osoby,“ uvedla jeho mluvčí Štěpánka Zenklová. Podle ní by obvinění mohli mařit vyšetřování nebo ovlivňovat svědky. Pátý člověk již ve vazbě je. Policisté nebyli podle pražské policejní mluvčí Ivany Ježkové obviněni z žádné formy úplatkářství. Podle Pokorné se na ně vztahují trestné činy zneužití pravomoci a nadržování.

Podle inspekce chtěli dva lidé podplatit policisty proto, že jejich známý při dopravní nehodě těžce zranil chodkyni a z místa havárie ujel. Požadovali, aby nebyl za svůj čin stíhán. Inspekce je podle její mluvčí Martiny Lídlové zadržela, když měli úplatek připravený.

Bernata v úterý zadržela policie přímo na pražském magistrátu. Na příští radě města se bude zřejmě projednávat návrh na jeho odvolání z funkce. Do doby uzavření celé záležitosti má Bernat podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa dovolenou.

Magistrát hlavního města Prahy
Zdroj: ČT24