Nedotýkejte se nalezených mláďat!

Liberec - Se začátkem jara se obvykle začínají plnit záchranné zvířecí stanice nejrůznějšími donesenými mláďaty. Jenže v naprosté většině je to zbytečné, říkají odborníci. Apelují proto na lidi, aby to dobře zvážili. Někdy totiž nemusí jít o záchranu a zvířata se pak do volné přírody nemůžou vrátit.

Tři malé veverky našli v hnízdě na pokáceném stromě. V takovém případě má záchrana smysl. Mláďata by bez lidské pomoci nepřežila. „Je jim šest týdnů, my je tady máme necelých čtrnáct dní. Již začínají přijímat tuhou potravu,“ říká Ivana Hancvenclová z libereckého centra pro zvířata v nouzi Archa.

Většina mláďat ale končí v záchranných stanicích zbytečně. Říká se jim ukradená. Zvířecí záchranáři se už připravují na každoroční nápor. Nejčastěji jde o malé zajíčky, ale i srnčata. „Lidé najdou mláďata a myslí si, že jsou opuštěná. Většinou je ale matka pouze ukryla před různými predátory. Lidé je najdou a přinesou nám je do stanice. A to je chyba,“ upozorňuje vedoucí Archy Lenka Čápová. „U zajíčků to bývá v naprosté většině případů, stejný případ bývá u srnek a u mnoha druhů ptáků,“ dodává Ivana Hancvenclová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

V libereckém útulku vědí, o čem mluví. Srnek tu nyní mají již pět. Na lidech tak zůstanou závislé do konce života. „Takto nalezená mláďata nejsou schopná se o sebe postarat, protože ztratí přirozené instinkty a v přírodě jsou tak velmi zranitelná,“ vysvětluje Ivana Hancvenclová.

Pokud tedy lidé najdou v přírodě opuštěná mláďata, neměli by se jich dotýkat a měli by zavolat pracovníky záchranné stanice.