Obama v Praze stráví dva dny. Michelle nejspíš nepřiletí

Washington - Bílý dům potvrdil, že americký prezident Barack Obama v Česku příští týden stráví dva dny. Ze Spojených států odletí podepsat do Prahy novou americko-ruskou smlouvu o omezení jaderných zbraní ve středu večer místního času, do České republiky by měl přicestovat ve čtvrtek ráno SELČ. Zpět do USA odletí v pátek. Vyplývá to z prezidentova plánu na příští týden, který zveřejnil Bílý dům. Obama zřejmě přiletí bez manželky Michelle, její plán na příští týden cestu do Prahy neobsahuje.

Po příletu do českého hlavního města čeká šéfa Bílého domu bilaterální schůzka s jeho ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, který by měl do Prahy přicestovat již ve středu. Po ní by oba prezidenti měli slavnostně podepsat smlouvu a následně vystoupit na tiskové konferenci. Poté se uskuteční oběd, jehož se zúčastní prezidenti tří zemí - Spojených států, Ruska a Česka.

Ve čtvrtek večer se pak bude konat Obamova večeře s představiteli 11 středoevropských a východoevropských zemí - Česka, Bulharska, Chorvatska, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Podle diplomatických zdrojů na ní americký prezident chce uklidnit politiky z regionu, že pro ně nová smlouva s Ruskem nepředstavuje hrozbu.

V pátek dopoledne se pak Obama před návratem do Spojených států sejde na dvoustranné schůzce se svým českým protějškem Václavem Klausem a premiérem Janem Fischerem, uvedl Bílý dům.

Přípravné týmy začaly dojednávat organizační podrobnosti

Americké a ruské přípravné týmy dnes začaly s kanceláří českého prezidenta a dalšími zástupci české strany dojednávat organizační podrobnosti k chystanému summitu. Odborníci mají nyní za úkol doladit, jak bude harmonogram celé poměrně narychlo připravované akce vypadat. Jednat se bude dnes, celou neděli a zřejmě i v pondělí. Naplánovat se musí program slavnostního podpisového ceremoniálu a dalších pražských schůzek. Podrobnosti z jednání zatím nejsou známy.

Mladá fronta Dnes dnes uvedla, že smlouva by měla být patrně podepsána ve Španělském sále Pražského hradu, který je tradičním dějištěm volby prezidenta. Podle diplomatických zdrojů ČTK je Španělský sál jednou z logických možností, definitivní rozhodnutí ale padne až po víkendovém jednání expertních týmů.

Praha se během pobytu Obamy a Medveděva stane přísně střeženým místem, s omezeními musí počítat Pražané i turisté. Chystají se uzavírky ulic, zákazy parkování a další opatření. Například areál Pražského hradu bude zcela uzavřen od 7. dubna až do poledne 9. dubna. Nasazena bude i česká armáda včetně stíhaček Gripen, protichemických expertů a dalších vojáků.

Obama se do Prahy vrátí po roce. Hlavní město Česka si tehdy během summitu s Evropskou unií vybral jako místo, kde pronesl projev, v němž vyzval k jadernému odzbrojení. Dojednaná smlouva s Ruskem je součástí této jeho snahy.

Barack Obama
Zdroj: ČT24