Posílené velikonoční kontroly na silnicích se neminuly účinkem

Praha – Vysoký počet tragických dopravních nehod je každoroční součást Velikonoc. Ačkoli je letos počet nehod i počet mrtvých na historickém minimu, policie o Velikonocích posílila své hlídky. Na jižní Moravě probíhají sváteční kontroly už od pátku. Denně je v terénu asi o padesát policistů více než běžně. V Jihomoravském kraji zatím policie zadržela třicet pět hříšníků. Nehod vyšetřovala policie kolem čtyřiceti pěti, což je přibližně srovnatelné s loňskými Velikonocemi. Během velikonočního prodlouženého víkendu zatím zemřelo na českých silnicích šest lidí. To je zhurba třetina ve srovnání s předchozím rokem.

V současné době je v Jihomoravském kraji na silnicích kolem sedmdesáti hlídek. Od pátku se jim podařilo odhalit třicet pět řidičů pod vlivem alkoholu a jednoho pod vlivem drog. Nejsložitějším případem byl jednatřicetiletý muž, který odmítl zastavit na vyzvání policistů. Došlo k honičce, kdy řidič ujížděl na trase Brno – Kuřim. Poté se snažil z auta utéci, policie ho však dostihla. Řidič se odmítl podrobit dechové zkoušce.

Jiná nehoda sice skončila tragicky, podle policie však příčinou smrti řidiče nebyla pravděpodobně srážka, ale srdeční kolaps. Havárie se stala v sobotu nad ránem v Brně. Čtyřiačtyřicetiletý řidič narazil do zábradlí nástupního ostrůvku v Pekařské ulici, jel však natolik pomalu, že náraz samotný by mu smrtelná zranění nezpůsobil. Lékař vyslovil hypotézu o srdečním kolapsu, policie ji vyšetřuje.

U části nehod utrpěli zranění motorkáři. Na Hodonínsku motocyklista předjížděl kolonu tří aut a narazil do prvního z nich, které se chystalo odbočovat vlevo. Záchranáři ho vrtulníkem převezli do nemocnice. Další motocyklista narazil na Blanensku do auta, které vjelo do silnice z odpočívadla a pravděpodobně mu nedalo přednost. Šofér poté navíc ujel.