V pražské MHD se chystá novinka – pololetní kupony pro studenty

Praha - Pražští žáci a studenti si zřejmě budou moci od září pořídit pololetní, respektive semestrální kupony na městskou hromadnou dopravu. Ty by platily pět měsíců, držitelé by si mohli zvolit začátek platnosti. Záměr zřízení těchto kuponů souvisí s přesunem tramvajenek na Opencard. Pražský dopravní podnik dosud pololetní tarif pro studenty nenabízel. Studující si museli pořizovat čtvrtletní nebo měsíční kupony.

Cena nového kuponu by měla činit tolik, kolik je součet cen jedné čtvrtletní a dvou měsíčních jízdenek. Kupon by tedy vyšel na 1 240 korun. Mluvčí Ropidu Filip Drápal nicméně upozornil, že se zatím jedná pouze o pracovní návrh, který dosud nebyl projednán s dopravním podnikem ani schválen radou hlavního města.

Rodiče plán zřejmě ocení

Návrh chválí zastupitel a člen komise Opencard Tomáš Homola. „Pro rodiče by to bylo jednodušší. V současnosti zapomínají po čtvrt roce koupit nový kupon. Vím to z vlastní zkušenosti,“ uvedl.  

Hlavní město chystá v následujících měsících také další změny pro obyvatele, kteří využívají městskou hromadnou dopravu. Uvažuje se o tom, že si Opencard budou muset pořizovat nově i lidé nad 70 let, kteří nyní jezdí v MHD zdarma. Dosud jim k prokázání věku stačil občanský průkaz. „Dopravní podnik díky tomu bude mít evidenci o tom, kolik takových cestujících je,“ podotkl Homola.

Většina cestujících, kteří používají klasické tramvajenky, se bude muset s těmito průkazy letos rozloučit. Do 13. listopadu chce totiž město převést většinu tramvajenek na elektronickou kartu Opencard. K 12. červnu by měly zaniknout papírové dětské a juniorské průkazy, do poloviny listopadu pak všechny klasické průkazy pro dospělé a seniory. Do konce roku 2011 budou muset Opencard používat i studenti, kteří cestují mimo území hlavního města.