Na Obamu a Medvěděva čekají speciální limuzíny

Praha - V Česku jsou připravené speciální limuzíny pro chystaný summit USA-Rusko. Prezident Medvěděv používá prodloužený a speciálně vybavený Mercedes Pullman. Americký prezident Barack Obama má k dispozici limuzínu Cadillac One. Barack Obama a Dmitrij Medvěděv v české metropoli 8. dubna podepíšou novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní. Přílet samotných státníků se očekává ve středu večer v případě Medvěděva, ve čtvrtek ráno by měl do Prahy přicestovat Obama.

Medvěděvův Mercedes má speciální pneumatiky a pancéřovaný podvozek

Medvěděvův opancéřovaný Mercedes Pullman má podle serveru Týden.cz přezdívku Hroch a je vybaven nejmodernějšími technologiemi. Má například speciální zpevněné pneumatiky. Auto by mělo být schopné jízdy rychlostí 100 km/h i v případě, že by byly proraženy. Nádrž vozu je chráněna samohasicím systémem pro případ přímého zásahu, pancéřovaný podvozek by měl zase odolat výbuchu granátu. V autě je také uzavřená cirkulace vzduchu, která by měla posádku ochránit při útoku chemickými zbraněmi.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Obamův Cadillac One má samostatný zdroj kyslíku

Cadillac One je podle expertů vybaven neprůstřelnými skly, pancéřovou karoserií, samostatným zdrojem kyslíku a hermeticky uzavřeným interiérem, který chrání před chemickým útokem. Měl by vydržet i zásah z granátometu. Vůz je ovšem nesmírně těžký, jeho osmiválcový turbodieselový motor o objemu 6,6 litru spotřebuje 30 litrů paliva na 100 kilometrů a jeho maximální rychlost je stanovena na 60 mil za hodinu, tedy necelých 100 km/h.

Cadillac One může vést až čtyři cestující v zadní části, která je od prostoru pro řidiče oddělena sklem. Prezident má na svém sedadle k dispozici počítač a také satelitní telefon. Čelní sklo je schopné odolat protitankové střele. Jednotlivá boční okénka se nedají stáhnout s výjimkou toho u řidiče, který si ovšem může vytvořit pouze osmicentimetrový otvor. Pancéřovaná je také palivová nádrž Cadillacu One, uvnitř je navíc vybavena speciální pěnou, která má bránit případnému výbuchu.

V kufru má vůz ukrytu zásobu kyslíku, a pokud by se Cadillac One ocitl v zakouřeném prostředí, má řidič k dispozici kamery s infravizí. Pravděpodobně by auto nezastavili ani atentátníci, kteří by se pokusili propíchnout mu pneumatiky. Ty jsou totiž kevlarové, navíc vyztužené ocelovými ráfky. Auto je vybaveno i vrhači slzotvorných granátů a také brokovnicemi.

Řadu bezpečnostních prvků mají oba vozy společnou, přesto je americký prezident ještě lépe chráněn než jeho ruský protějšek. „Rozdíl je, že vůz postavený pro Obamu je stavěn od základu jako speciál. To znamená, že je to mimořádně robustní konstrukce, která nemá s obyčejnými auty nic společného,“ uvedl František Vacek z časopisu Auto Tip.

Zatímco Obama speciálním cadillacem jezdí takřka všude, mercedes není Medvěděvovou jedničkou. Doma používá ruský stroj ZIL, kterým se vozili i jeho předchůdci už od padesátých let. Na rozdíl od cadillacu ho prý může přejet i tank.