Průzkum pro OVM: I na jihu Čech triumfuje sociální demokracie

Praha – Kdyby se teď konaly volby do Poslanecké sněmovny, v Jihočeském kraji by je vyhrála sociální demokracie. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentur SC&C a STEM pro předvolební Otázky Václava Moravce. Mezi vítěznou ČSSD a druhou ODS je rozdíl necelých dvou procent hlasů. V tomto regionu podle průzkumu ještě uspěly TOP 09, KSČM, Věci veřejné a také Strana zelených. Speciál Otázek Václava Moravce z Českých Budějovic mohou diváci sledovat ve středu 7. dubna od 21:00 na ČT1 a ČT24.

ČSSD by dalo hlas 24 procent oprávněných voličů. ODS udržuje těsný odstup, tuto stranu by volilo 22,5 procenta lidí. Na jihu Čech by ještě uspěli TOP 09 (14 procent), komunisté (11 procent), Věci veřejné (7,5 procenta) a pětiprocentní hranici nutnou pro účast v debatě překročili i zelení, které by volilo 5,5 procenta lidí.

Šanci představit se divákům nedostane lídr zemanovců, ale ani lidovců. Obě strany by podle průzkumu získaly shodně 4,5 procenta hlasů.

Otázky Václava Moravce v Jihočeském kraji (zdroj: ČT24)

Jihočeský kraj zastupuje v současnosti ve sněmovně třináct poslanců. Téměř polovinu mandátů získali v roce 2006 občanští demokraté (6 mandátů), čtyři sociální demokraté, dva komunisté a jeden mandát vybojovali lidovci. V tomto kraji byla nadprůměrná volební účast, necelé procento nad celostátním průměrem.

Účast ve volbách

Podle průzkumu plánují jít k volbám v tomto regionu necelé tři čtvrtiny oprávněných voličů. Určitě volit půjde 46 procent lidí, spíše ano pak 26 procent. 13 procent je pak přesvědčeno, že k volbám zcela určitě nepůjde, 15 procent se domnívá, že k volebním urnám spíše nedorazí. Deklarovaná volební účast byla v krajích, kde průzkum dosud proběhl, zhruba stejná.

Středeční Otázky Václava Moravce Speciál budou podle výsledku průzkumu hostit tyto lídry stran: poslance Vítězslava Jandáka (ČSSD), poslance Jana Bauera (ODS), poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09), poslance Vojtěcha Filipa (KSČM), živnostníka Viktora Paggia (Věci veřejné) a krajinného ekologa Aloise Pavlíčka (Strana zelených). V debatě vystoupí i osobnosti kraje, které se účinkujících rovněž budou ptát, jak by řešili palčivá témata tohoto regionu.

Debaty už proběhly v Karlovarském, Libereckém, Pardubickém kraji, na Vysočině, v Královéhradeckém, Plzeňském a Zlínském kraji. Václav Moravec se svými Otázkami zavítá ještě do dalších šesti krajů. Celý cyklus uzavře v předvečer voleb duel lídrů dvou nejsilnějších stran.