Akademický senát pro odvolání rektora zlínské univerzity

Zlín – Členové akademického senátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se v tajné volbě shodli na odvolání rektora Ignáce Hozy. Důvodem jsou pohybnosti ohledně několikasetmilionového projektu na výstavbu vědecko-technického parku v Uherském Hradišti. Pro návrh na odvolání hlasovalo 27 členů, devět bylo proti. Návrh teď poputuje na ministerstvo školství, Miroslava Kopicová ho pak předá k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi. Ten může návrh podepsat, ale také nemusí.

Správní rada univerzity se proti projektu na výstavbu parku postavila v minulosti už několikrát, je prý finančně příliš riskantní. Na vybudování parku měla být využita evropská dotace 300 milionů korun. Jeho součástí měly být i centrum pro transfer technologií a podnikatelský inkubátor. Návrh na hlasování o odvolání rektora Ignáce Hozy podal před týdnem člen akademického senátu, student Jiří Maňas. 

„Žádnou zášť ani hořkost necítím. Tady je důležité, aby člověk měl práci. Já si tu práci najdu vždycky. Univerzita byla nějakým směrem nasměrována a byla by velká škoda, kdyby po mém odchodu nebyly některé věci dotaženy do konce,“ podotkl Hoza, který je ve funkci od května 2007. Teď bude čekat na Klausovo rozhodnutí, zda podepíše jeho odvolání. Do té doby je Hoza stále v čele zlínské univerzity. V případě, že prezident návrh podepíše, funkci rektora bude zastávat prorektor Vojtěch Křesálek. Akademický senát poté vyhlásí termín voleb nového rektora. 

„Není mi z toho dobře, ale podle mě je to jediné možné řešení, jak uklidnit situaci na zdejší univerzitě. Jsem přesvědčena, že kdyby zůstal pan Hoza ve své funkci, napětí bude eskalovat,“ uvedla primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS), která je členkou správní rady. Pokud dojde k nové volbě rektora, je Ondrová připravena dát svou funkci v radě k dispozici. Stejný krok plánuje i předsedkyně správní rady Michaela Šojdrová, která je zároveň 1. místopředsedkyní KDU-ČSL: „Chci, aby se novému rektorovi otevřel prostor pro komunikaci,“ vysvětlovala Šojdrová.