Medvěděv zahajuje první návštěvu ČR

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se dnes poprvé podívá do České republiky, kam zavítá za svým dosud největším úspěchem na poli zahraniční politiky. V Praze s americkým protějškem Barackem Obamou ve čtvrtek podepíše novou smlouvu o omezení jaderných zbraní. Návštěvě ruského prezidenta se dnes budou věnovat i některé pořady ČT24: V 17:30 Interview ČT24 s ředitelem Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby Policie ČR Františkem Snopkem a od 18:30 začíná speciál ČT24 Pražský summit Obama a Medvěděv. V 20:15 pak přinese v ČT24 v rámci speciálu živě prohlášení Václava Klause a Dmitrije Medvěděva na úvod setkání v Habsburském sále.

Vrcholný představitel ruského státu dorazí na ruzyňské letiště kolem půl osmé večer. Už ve 20:00 bude jednat s Václavem Klausem a po tiskové konferenci prezidentů bude následovat společná večeře. Dmitrij Medvěděv pak druhý den už s Obamou zahájí v deset hodin jednání, které by mělo zhruba po dvou hodinách vyvrcholit podpisem smlouvy. Po následném velkém obědě, kam jsou zvány desítky hostů, ruský prezident ve čtvrtek odpoledne naši zemi opustí.

Klaus s Medvěděvem budou podle všeho diskutovat o vzájemných vztazích obou zemí. Na přetřes by mohly přijít i energetické vazby na Rusko nebo zájem ruských firem o podnikání v Česku. Například ruská firma Atomstrojexport má zájem o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o zakázku se ale hodlá ucházet i americký Westinghouse. Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun. V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025.

Ruský prezident dnes přiletí do ČR (zdroj: ČT24)

Ruská hlava státu už včera navštívila Slovensko, kde se v metropoli zúčastnila i oslav 65. výročí osvobození Rudou armádou. Medvěděv měl v Bratislavě podepsat osm mezivládních a obchodních dohod. V Česku se uzavření žádných smluv s Ruskem nečeká.

Prezidenti jaderných velmocí se pokoušejí o „re-START“

Smlouva, která nahrazuje předchozí dohodu START z počátku 90. let, se jeví být prvním výsledkem politiky „nového začátku“ v rusko-amerických vztazích po prudkém ochlazení, kdy se zdálo, že se Rusové a Američané nedokážou domluvit na ničem. Moskvu dráždilo přehlížení ruských protestů proti rozšiřování NATO a proti budování americké protiraketové obrany v Česku a Polsku, které chystala předchozí americká administrativa George Bushe.

S Obamovým nástupem do Bílého domu začal pokus o „re-START“. Už loni v červenci se oba prezidenti dohodli na zřízení amerického leteckého mostu do Afghánistánu přes Rusko. Tehdy také plánovali uzavřít novou dohodu dříve, než 5. prosince vypršela smlouva START. Ale termín se odkládal, i kvůli sporům o americkou protiraketovou obranu, kterou se Obama nyní chystá budovat na Balkáně, či kvůli ověřovacím procedurám. Rozpory museli prezidenti urovnávat čtrnáctkrát. Přesný výsledek má být znám až po zveřejnění smlouvy. Nicméně Kreml už tvrdí, že se mu podařilo „v právně závazné podobě“ dosáhnout zakotvení vazby mezi útočnými a obrannými zbraněmi - podle vyjednávačů v preambuli smlouvy a také v jejím pátém článku.

Obama bude v Praze podruhé - loni v dubnu zde přednesl zásadní projev o odzbrojení, a nejspíše proto se zde smlouva podepisuje. Ruský prezident naposledy navštívil Prahu v roce 2006, tehdy to však byl Medvěděvův předchůdce Vladimir Putin. Podpis dohody je pokládán i za Medvěděvovu příležitost výrazněji vystoupit z Putinova stínu. Medvěděv dává najevo, že by rád v nejvyšším úřadu setrval i po roce 2012. Ale ujišťuje, že se určitě domluví s Putinem, který si jej před dvěma lety vybral za nástupce.

Česko-ruské vztahy se dlouhodobě zlepšují

S odvoláním Bushových plánů na vybudování protiraketového radaru v Česku zmizel i hlavní problém v česko-ruských vztazích. Už loni v květnu, během summitu Rusko - Evropská unie v Chabarovsku, český prezident Václav Klaus prohlásil, že spor o radar již není na pořadu dne a že mezi oběma státy se nevyskytují dramatické problémy. Říjnové Klausově návštěvě v Moskvě už dominovaly ekonomické otázky; ruský tisk ocenil, že se host zasadil za ruskou snahu zúčastnit se dostavby jaderné elektrárny Temelín.

I podle ruských expertů se česko-ruské vztahy vyznačují spíše pragmatismem a každopádně nejsou tak zatíženy historií a podezíravostí jako vztahy Moskvy s Polskem či Pobaltím. Za zcela bezproblémové pak Rusové označují vztahy s právě navštívenou Bratislavou.