Letecká doprava pomalu oživuje

Praha - Letecká doprava v Česku oživuje. Ve vzdušném prostoru znovu stoupá počet letadel. Než ale aerolinky smažou ztráty z krizových let, bude to podle odborníků trvat minimálně dva až tři roky. Ke zlomu došlo v listopadu loňského roku. Od té doby zaznamenává Řízení letového provozu jen kladná čísla. Z krize se pomalu dostávají i regionální letiště.

„Podařilo se nám dosáhnout velice dobrých výsledků i v té hospodářské oblasti - 124 milionů je rozhodně více, než jsme očekávali,“ prohlásil Jan Klas, generální ředitel Řízení letového provozu. Ten má radost, že se výsledku dosáhlo nikoliv na úkor dopravců, nýbrž schopností na krizi včas zareagovat.

Z nejhoršího se dostávají i regionální letiště. Špatně jsou na tom jen Karlovy Vary, kde se v únoru letový provoz propadl o 50 procent. Pokles se ale nevyhnul ani letišti Ruzyně - počet startů a přistání byl v loňském roce nižší o 9 procent. I když odvětví jako celek stále hospodaří v hlubokém mínusu, všechny indikátory se podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu posouvají správným směrem.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)