V plzeňské MHD přibude 70 nových autobusů

Plzeň – Výběrové řízení na 70 nových městských autobusů vyhlásil plzeňský dopravní podnik. Mělo by jít o 45 krátkých a 25 kloubových autobusů, všechna vozidla chce mít dopravní podnik nízkopodlažní. Předpokládaná cena zakázky činí 488 milionů korun. První autobusy by se v plzeňských ulicích měly objevit ještě letos, celá dodávka by měla být hotova během osmi let. Za dobu existence dopravního podniku má jít o největší zakázku na nákup autobusů.

Výrobci mohou předkládat své nabídky do 7. června, obálky se budou otevírat o den později. Dopravce chce, aby mu výrobce poskytl klasickou dvouletou záruku, ale zároveň si dodavatele autobusů zaváží parametrem maximálních provozních nákladů. Po osm let by tak měl výrobce vozidla garantovat náklady na kilometr, které by neměly vzrůst více než o desetinu. Podle technického ředitele plzeňských městských dopravních podniků Luboše Paška se společnost inspirovala v Německu, kde se takový model velmi osvědčil.

Hlavním kritériem soutěže je cena, dopravní podnik také přihlédne k provozním nákladům vybraných vozidel a technicko-ekonomickým parametrům. Cena nového vybaveného krátkého vozu se pohybuje mezi pěti až 6,5 milionu Kč. V době krize ji ale lze stlačit až o deset procent.

Plzeňský dopravní podnik má v současné době 114 autobusů, z nich je 87 krátkých, 12 kloubových a 15 velkokapacitních patnáctimetrových. Z celkového počtu je 69 autobusů nízkopodlažních. Nejvíce jich je od Karosy, respektive Iveca, další jsou od Solarisu a od SORu.

Vydáno pod