Mobily v Obamově blízkosti ohluchnou

Praha – Na bezpečnosti hlavy Spojených států amerických Baracka Obamy během summitu v Praze se budou podílet také rušičky signálu mobilních operátorů. K odpálení nálože totiž stačí třeba jedna smska, pro koordinaci postupu případných atentátníků by ideálně posloužila komunikace přes mobilní telefon. V okolí prezidentského konvoje se tak nebude možné nikam dovolat, a to ani na tísňové linky. V rámci zajištění bezpečnosti prezidenta Obamy bude signál rušen také v prostorách Pražského hradu.

„Rušiče GSM mobilů zabraňují možnosti odpalu nástražného výbušného systému… Laicky řečeno, jde o černou krabičku, ukrytou uvnitř vozidla, která má na sobě antény,“ popsal systém pro ČT odborník na technologie rušení Milan Janíček. Rušičku by mělo vést speciální auto přímo v prezidentské koloně. Hluchá zóna by pak měla dosahovat až do okolí půl kilometru. Zamezit jakémukoli signálu může i helikoptéra kroužící nad konvojem.

Rušení signálu mobilních operátorů by se ale běžných uživatelů nemělo vůbec dotknout. „Naši zákazníci si rušení mobilního signálu ani nevšimnou, kolona totiž pojede opravdu rychle… Případné omezení služeb bude v řádu několika sekund,“ řekl ČT mluvčí jednoho z českých mobilních operátorů Martin Žabka.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Samotného prezidenta Obamy by se rušení signálu nijak dotknout nemělo, k dispozici má totiž další komunikační systémy, jakými jsou třeba vysílačky. Americké rušičky třeba zachránily v roce 2003 život bývalému pákistánskému prezidentovi Mušarafovi. Teroristé nemohli kvůli signálu bombu aktivovat, explodovala až několik minut po průjezdu kolony.