Na Vysočině zemřelo do března víc lidí než loni

Jihlava – Téměř dvakrát se v prvním čtvrtletí zvýšil počet smrtelných nehod na Vysočině oproti předchozímu roku. O život přišlo deset lidí, zatímco loni jich od ledna do března zahynulo šest, vyplývá z policejní statistiky. Zároveň se v regionu zvýšil počet havárií, u nichž museli policisté zasahovat, z 276 na 434. Celostátně se naopak v prvních třech měsících počet smrtelných nehod i celkový počet havárií snížil. Především v lednu a únoru byla celostátní statistika nejpříznivější za posledních 40 let, kdy policisté počítají oběti havárií.

Na Vysočině je letos problematický především úsek dálnice D1, který spadá pod správu policejního oddělení ve Velkém Beranově. Počet nehod se prudce zvýšil ze 34 na 80. „Úsek pod správou dálničního oddělení ve Velkém Beranově se zvětšil o 45 kilometrů, změnila se také metodika při posuzování událostí,“ upozornil šéf dálničního oddělení Martin Zadražil.

Při nehodách na Vysočině letos klesl počet těžce zraněných osob, počet lehce zraněných účastníků nehod se naopak zvýšil. Celková škoda vzniklá při dopravních nehodách na Vysočině letos v prvních třech měsících přesáhla 42 milionů korun. Je to o 12 procent víc než ve stejném období loni.