Soud zastavil stíhání otce, který na lovu zastřelil syna

Plzeň - Soud zastavil trestní stíhání čtyřiapadesátiletého muže, který nešťastnou náhodou zastřelil při lovu holubů svého 14letého syna. Neštěstí se stalo loni v září na slunečnicovém poli u Hoříkovic na Plzeňsku. Otci hrozil za ublížení na zdraví s následkem smrti až pětiletý trest odnětí svobody. Soudkyně jeho stíhání podmíněně zastavila, zkušební doba je stanovena na 20 měsíců. Pokud by se muž v této době dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání včetně přestupku, trestní stíhání bude pokračovat, zastupitelství by muselo podat obžalobu.

„Byly splněny všechny zákonné podmínky, tedy doznání, lítost, trestní sazba do pěti let a žádné předchozí tresty otce,“ uvedl okresní státní zástupce OSZ Plzeň-jih Zdeněk Slepička, podle kterého se potvrdilo, že šlo o nedbalost a „otec i rodina už byli neskutečným způsobem potrestáni tím, co se stalo“. Oba rodiče se psychicky zhroutili a jsou v péči psychiatra.

„Chlapec vstoupil před ústí hlavně brokové lovecké zbraně v momentě, když muž vystřelil na prolétající holuby. Utrpěl smrtelná poranění hlavy,“ popsal loni v září neštěstí mluvčí jihoplzeňské policie Libor Pilař. Policie věk hocha nesdělila, ale podle neoficiálních informací mu bylo 14 let. Myslivec před lovem nepil alkohol. Vyšetřovatelé zajistili dvě brokovnice, které odeslali na balistickou a daktyloskopickou expertizu. Ta potvrdila, že se událost stala nešťastnou náhodou.

Neštěstí se stalo 19. září na slunečnicovém poli mezi obcemi Hoříkovice a Týnec na jižním Plzeňsku. Nebylo to na oficiálním honu, muž s chlapcem si vyšli na lov sami. Rodina žije v Praze, na jižním Plzeňsku mají rekreační chalupu. Otec byl vášnivým lovcem.