Policie chytla tři mladíky, měli prodávat marihuanu nezletilým

Jablonec nad Nisou - Jablonečtí kriminalisté zadrželi tři dealery drog. Mladíci ve věku 19 a 20 let podle policistů prodávali marihuanu nezletilým. Policie našla půl kilogramu drogy a 823 000 Kč. Trojice byla obviněna a byl podán návrh na vzetí do vazby. Za nedovolenou výrobu a distribuci omamných a psychotropních látek jim hrozí až deset let vězení.

Kriminalisté sledovali obchod s drogami na Jablonecku více než měsíc. „Podle našich informací se trojice zabývala prodejem drog od roku 2007,“ doplnil vrchní komisař Jiří Hokeš. Podle odhadů policie si za více než dva roky mohli každý přijít nelegálním obchodem zhruba na milion korun. „Týdně prodávali kolem kilogramu marihuany, jeden z nich ale přiznal, že dokázal prodat až deset kilo za měsíc,“ dodal Hokeš. Na každém kilogramu mohli podle policie vydělat kolem 25 000 až 40 000 korun.

Odkud skupina drogy nakupovala, policie zjišťuje. Kolik dalších lidí bylo do sítě zapojeno, ukáže další vyšetřování. „Vyslýcháme i konečné spotřebitele, jsou mezi nimi i mladiství od 16 let,“ řekl Hokeš. Jeden ze zadržených dealerů byl středoškolským studentem, u něj našli policisté největší hotovost. „Naspořil si 740 000 korun, řekl nám, že šetřil na auto,“ uvedl vyšetřovatel. V bytech i na dalších pronajatých místech našli policisté také nástroje, sáčky a další potřebné vybavení ke zpracování a prodeji marihuany.

V letošním roce to není na Jablonecku první úspěšný zásah v oblasti drog. V únoru odhalila policie v jablonecké čtvrti Kokonín zřejmě jednu z největších pěstíren konopí v Česku. Vietnamský podnikatel si halu v areálu bývalé autodopravy pronajal údajně k výrobě textilu a obuvi. Policie ale na místě zajistila na 1 700 rostlin v různých fázích růstu, z toho 700 rostlinám zbývaly podle odhadu asi dva týdny do sklizně. V areálu zadrželi kriminalisté dva Vietnamce ve věku 24 a 49 let, oba byli obviněni z nedovolené výroby omamných a psychotropních látek, za což jim hrozí dva až deset let vězení. S dnes oznámeným případem únorový zásah nesouvisel.