Výzva rektorovi ZČU byla podvrh, odebírání titulů pokračuje

Plzeň - Další studenti Západočeské univerzity (ZČU) dnes vyvrátili, že by podepsali dopis vyzývající rektora Josefa Průšu, aby pozastavil odebírání titulů některým absolventům právnické fakulty v době předvolební kampaně. Vše tedy nasvědčuje tomu, že otevřený dopis adresovaný ve středu vedení ZČU, je podvrh. Studenti nyní zvažují, že podají trestní oznámení. Rektor Josef Průša dnes uvedl, že proces odebírání titulů bude pokračovat, první dopisy o zahájení správního řízení „hříšníkům“ zašle v pátek.

Výzvu jemu adresovanou označil rektor sám za podvrh. Už ve středu odpoledne informoval o zjištění, že šest studentů z elektrotechnické fakulty, kteří pod ní byli jako signatáři uvedeni, o ničem nevědí. Podle tajemníka ZČU Josefa Lišky během dneška zatím reagovali i další dva studenti. „I oni to popřeli,“ uvedl Liška, jenž výzvu osobně vnímá jako podvrh, možná žert. „Už jen podle těch jmen,“ dodal. Mezi 22 signatáři je například šest lidí s příjmením Novák, tři s příjmením Marek.

Právní zástupce ZČU v Plzni František Korbel:

„Je to zneužití jmen studentů a osobních údajů lidí.“

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Od výzvy se také distancovala studentská kurie senátu ZČU. Naopak žádá rektora, aby jednal rychle, bez odkladu, transparentně a zveřejnil kompletní výsledky vyšetřování. Jeden z členů studentské kurie senátu ZČU Tomáš Hnetila uvedl, že kurie jedná se studenty, kterých se to týká a jednou z možností dalšího postupu je trestní oznámení. „Myslíme si, že nás to poškozuje,“ řekl dnes. Zatím ještě ale není dohodnuto, kdo konkrétně trestní oznámení podá.

Děkan fakulty a krajský lídr ODS Jiří Pospíšil jakékoli zviditelňování na úkor fakulty odmítá. Výroky považuje spíše za útok na školu než na svou osobu. Reakce studenta Martina Marka ze strany zelených byla ostřejší. Rektora totiž dnes zelení v Plzeňském kraji vyzvali, aby zvážil rezignaci. Vadí jim, že dosud nezazněla konkrétní jména, a žádají ihned zveřejnění jmen hříšníků a informací ke kauze na právech. K rezignaci vyzval Marek i Pospíšila s tím, že si má rozmyslet, zda chce být děkanem, nebo poslancem.

Martin Marek
Zdroj: ČT24