V opavském bytě nalezena další zápalná láhev

Opava – Policie v Opavě vyšetřuje další možný pokus o žhářský útok s rasovým podtextem. Romští obyvatelé jednoho z domu dnes našli novou nehořící zápalnou láhev. Místo nálezu, v současnosti opuštěný byt, okamžitě zajistili policisté, kteří zkoumají obsah lahve. Podrobnosti o případu sdělí zítra. Podle mluvčí moravskoslezské policie Soni Bradáčové byl obsah lahve shodný s tím, který se ve stejném domě našel již o víkendu. Dodala, že policisté se nyní snaží zjistit, kdo a proč láhev do bytu dal.

„Ležela na zemi. Nebyla rozbitá a nehořela. Další podrobnosti zveřejníme nejdříve zítra (v pátek),“ řekla mluvčí s tím, že byt byl neobydlený a byla v něm trvala otevřena okna. Na činžovní dům v Rybářské ulici někdo zápalnými lahvemi zaútočil už v noci na sobotu. V domě se našly dvě láhve. Také nehořely, takže nikdo nebyl zraněn a nevznikla ani žádná materiální škoda. Láhve pachatel vhodil na vstupní chodbu do domu, vchodové dveře u domu jsou trvale otevřené. Policie nevylučuje možnost, že dnes nalezená láhev ležela v domě od soboty.

Zdroj seznámený s případem uvedl, že v sobotu nalezené láhve měly i knoty a obsahovaly pravděpodobně nějaký druh oleje. Případ policistům nahlásil pětapadesátiletý obyvatel domu.

Agrese vůči Romům na Opavsku vzrůstá

Neznámí žhář či žháři zaútočili v noci na neděli 14. března také na domek v ostravské kolonii Bedřiška. Zápalnou láhev s vysoce hořlavou tekutinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Láhev se nerozbila, a chemikálie tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce. Ten dívka, kterou probudilo řinčení skla, stihla uhasit. Útok policisté vyšetřují jako pokus o vraždu.

Loni v dubnu žháři zaútočili i na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Do domu podle výsledků vyšetřování vhodili tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejvážněji tehdy ani ne dvouletá dívka. Utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla.